Biznis

Milionski projekat za Rusiju građen u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Milionski projekat za Rusiju građen u Zenici – Zeničko znanje i snage udruženi u milionskom projektu – zenička kompanija Bosio u Rusiju isporučuje šest peći i generator – U proizvodnoj hali zeničke kompanije Bosio pri kraju je izrada šest elektro-peći za termičku obradu materijala i jednog endo-generatora, potrojenja koja su do sada ekskluzivno proizvodili samo pojedini zapadni koncerni.

Kompanija, o kojoj je Zenicablog pisao u više navrata po inovacijama i patentima koji su oduševili stručnjake u Evropi i svijetu, ne prestaje sa iznenađenjima.

Prvi put u ex.Yu proizveden je endo-generator za proizvodnju reduktivnih i zaštićenih atmosfera i jamska peć za plinsku cementaciju sa kontrolom C-potencijala. Projekat vrijedan gotovo milion KM podrazumjeva i projektovanje, tehničku izradu, kompletnu izgradnju, a onda i probe, te puštanje u pogon svih peći i generatora na dalekom istoku Rusije. Svi ovi budući dijelovi pogona uvezani su plinskim snadbjevanjem, za kojeg je, također, mrežu i sistem izgradio tim zeničkih stručnjaka.

Svaka od peći i generator imaju računarsko vođenje, povezane su u jedinstveni, također računarski sistem, a sav softver, kao i natpisi na uređajima su urađeni na engleskom i ruskom jeziku. kupac je zahtjevao da sva oprema bude najnovije proizvodnje, po EU standardima, pa vlasnik bosia Jusuf duraković ističe da se izgrađene peći i generator sada “slobodno mogu transportovati u bilo koju EU državu, jer ispunjavaju najviše standarde zaštite i sigurnosti”.

– BiH je malo tržište za ove peći, ali činjenica je da desetak postojećih u BiH i regionu, danas potiču iz jednog-dva evropska proizvođača, koji postoje desetinama godina. Tim je naš ulazak na tržište velikih igrača važniji i bolji, jer su slovenački nadzornici posla, inžinjeri, rekli da je posao urađen “stepenicu više” nego bi ga oni znali projektovati. ponosno ističem da su priznali da ovaj posao, pogotovo u roku od pet mjeseci i 20 dana od dobijanja zadatka, ne bi napravio niko na Zapadu, uključujući i slovenačke partnere, preko kojih smo dobili posao, navodi Duraković.

Kooperanti u ovom iznimno složenom poslu zeničkom Bosiu su bili ITC Zenica, Metacomm Jajce, te druge bh. firme, a osim domaćeg znanja i opreme, ono što je “moralo” biti proizvedeno je u najmodernijim svjetskim kompanijama za opremu, poput Siemensa.

Sva izgrađena opreme kreće sljedeće sedmice u Rusiju, ali tu nije kraj angažmana. Tročlani tim Bosia će u avgustu putovati u Novosibirsk na istok Rusije, gdje će pustiti sedam strojeva u pogon, obaviti obuku tamošnjih stručnjaka, te službeno predati “fabriku” naručiocu. Već postoje nove narudžbe, a jedini limit za bh. zeničke stručnjake su kapacitet i stručna snaga za ove složene poslove, od projektovanja do gradnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno