Naše

Dvadeset posto, a nije sniženje ili Ako vam je dobro, onda…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvadeset posto, a nije sniženje ili Ako vam je dobro… Ukupan broj registrovanih glasača u Zenici na prošlim lokalnim izborima 2012. je bio 99.392, od čega je na pravilan način to pravo iskoristio 41.861 – znatno manje od polovine!

Podaci ukazuju da u nekim gradskim sredinama izlaznost birača bila 20 posto! Dvadeset posto, a nije sniženje. Je li moguće da tek svakog petog punoljetnog građanina interesuje da li mu se smeće pod prozorom odvozi redovno, da li ima ikakvo grijanje, truju li ga po zakonu ili mimo zakona, da li….

Na biračkom mjestu 093A007B – BILINO POLJE 2 – od 507 upisanih, priliku da glasa iskoristilo je samo 178 ljudi. S druge strane, u nekim seoskim sredinama izlaznost je odličnih 70 posto. Uostalom pogledajte sami

https://www.izbori.ba/Rezultati/RezultatiFinalni/files/Glavni_report_trka_9_opstina_093.html

Da se razumijemo, ovo nije kritika onih koji su glasali, nego onih koji nisu. Između dva ubacivanja listića u kutije, društvene mreže su prepune onih koji “znaju bolje”. Svi su selektori, svi su treneri, svi su direktori, svi su načelnici.

Bio bih presretan kad bi, kao u nekim državama, sam izlazak na izbore bio obavezan, neizlazak kažnjiv, dok pravo izbora, u koje se mnoge “demokrate2 zaklinju, znači izaći i – (ne) glasati, pojesti papirić, iskrižati ga, ne ispuniti ga…. ali izaći…

Ovako, ovih 50, 60, negdje i 80 posto onih koji NISU izašli, sumnjam da “imaju pravo glasa”, žargonski rečeno.

Neću ulaziti u privatnost kućnih adresa vijećnika aktuelnog gradskog vijeća, ali bih lično volio vidjeti kartu sa obilježenim, barem mjesnim zajednicama, iz kojih dolaze 31 osoba koja odlučuje gdje će biti neka zgrada, fabrika, put…

Gradska uprava, Vijeće, institucije demokratije su koje prave poslovno okruženje u kojem živimo. A kakvo je zeničko poslovno okruženje? Investicije “zasipaju” poslovične Tešnjake, Jelah, Doboj Istok i Gračanicu, hrpa zeničkih privrednika iz njima dobro znanih razloga otvaraju u susjednom Žepču, a evo, posljednje tri-četiri godine Kakanj ide svjetlosnim godinama naprijed…

Kad smo kod “poređenja”, košarkaški klub iz našeg južnog susjeda igra finale Prve košarkaške lige, a naši momci tavore negdje u sredini druge…Nogomet neću ni pominjati, preteška je tema zvana Čelik…

Vratiću se na privredu. Sjećate li se posljednje otvorene fabrike u Zenici? Znate li koji je stranac posljednji otvorio fabriku u Zenici? Cimos, 29. februara 2008. Ispravite me ako postoji proizvodni (ne-trgovački) pogon otvoren nakon ovog… U međuvremenu, neka “zvučna imena” su umjesto u Zenici, otvorila u susjednim općinama… Zašto?

Imamo sjajno planirani i urađeni GGM, ogromne slobodne prostore u Radnim zonama na sjeveru i jugu Grada, infrastrukturni kostur za povezivanje dvije industrijske zone. U sportu, imamo najbolju infrastrukturu u državi. Preduvjeti su tu, ali rezultata nema. Pitate li se zašto?

Krenimo od dokumentacije za biznis. Sjećate li se kilometarskih redova za ovjere dokumenata i kolona vozila aplikanata koji idu u Sarajevo, Kakanj, jer su tamo ovjere besplatne ili bar znatno jeftinije. Jeste li tražil dozvole, a da pri tome niste “okrenuli” nekog u nekoj stranci, nekog ko “zna nekog”. I jeste li uspjeli?

I moglo bi se ovako do jutra. Ustvari, do 2. oktobra. Ovaj članak nema namjeru da vas nagovara da glasate za ovog, onog, protiv ovog ili onog. Nego samo da razmislite. Ukoliko, naravno, svoju budućnost vidite u ovom gradu.

Nepojmljivo je zdravom razumu da ga ne interesuje ko mu je predsjednik Kućnog savjeta, pa u zgradi od 40 stanova na sastanak Kućnog savjeta dođe pet osoba. A onda nam krivo ovo, ono.. Grad, općina je jedan veliki Kućni savjet.

Kad sljedeći put pomislite na loše grijanje, na smeće, na onakvo Bilino, na…. pitajte se jeste li glasali. Ako jeste, da li su pobjedili vaši i jesu li ispunili obećano. Ako nisu, ima li vas dovoljno da promijenite stvari, da bude bolje i šta ste spremni da učinite da ljudima pokažete-dokažete da nam nije dobro…

Ako vam je dobro, onda ništa…

I.I. (puni podaci autora potpuno nebitni za priču, a potpuno poznati redakciji Portala)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno