Zenica

Zenička i tešanjska bolnica bilježe povećanje broja teže oboljelih od Covid-19

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) na svom Covid-odjelu tokom augusta je liječila ukupno 22 pacijenta oboljela od koronavirusa, dok je dnevni prosjek tokom prvih dana septembra već dosegao brojku od 20 pacijenata, potvrdio je pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ Kasim Spahić.

“Tokom augusta od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je sedam, a tokom septembra četiri pacijenta koji su se liječili na našem odjelu za Covid. Jučer smo imali 20 hospitalizovanih pacijenta, a danas ih je već 23, od kojih je osam na Intenzivnom odjelu za Covid. Od tog su broja četiri pacijenta na invazivnoj ventilaciji na respiratoru, a još tri na neinvazivnoj ventilaciji”, rekao je Spahić.

On napominje kako to još uvijek nije dramatično povećanje broja pacijenata, ali i da su brojke približno iste sličnim gradovima iz okruženja.

“Karakteristika je da pacijenti dolaze u teškom stanju, sa teškom kliničkom slikom i respiratornim problemima te upalama pluća. Zato treba apelovati na građanstvo da se vakciniše. Imali smo hospitalizovana dva pacijenta koji su potpuno vakcinisani i dva sa samo jednom dozom, ali nije bilo pacijenata koji su ranije bolovali ili bili zaraženi”, ističe Spahić.

Zenička bolnica za sada nije reducirala pružanje drugih specijalističkih usluga i trude se, naveo je Spahić, da uporedo liječe i pacijente koji nisu zaraženi.

Covid-odjel KBZ ima 150 spremnih kreveta, koliko mogu opslužiti stručnim kadrom i kiseoničkom podrškom, kao i 15 kreveta na Intenzivnom odjeljenju za Covid. U slučaju potrebe, navodi Spahić, mogu vrlo brzo i trećinu kapaciteta te bolnice, prema naredbi Kriznog štaba Federacije BiH, pretvoriti u Covid-odjel.

Povećan broj pacijenata bilježi i Covid-odjel Opće bolnice Tešanj na kojem je, kako kaže direktor te ustanove dr. Omer Bedak, trenutno smješteno 15 “ležećih pacijenata“.

“Bilježimo povećanje broja zaraženih i pacijenata koji su na liječenju, ali to još nisu zabrinjavajuće brojke i možemo se nositi s dosadašnjim prilivom. To se može pripisati vakcinaciji ili prebolovanoj zarazi virusom. Što se tiče smrtnih slučajeva, u zadnjih 15-ak dana, od početka ovog vala, imamo četiri preminule osobe, od kojih su tri preminule u našoj bolnici. Ti su pacijenti imali i neke druge bolesti. Jutros su nam javili i da je, nažalost, u Kantonalnoj bolnici u Zenici preminuo pacijent star 60-ak godina, kojeg smo im poslali, jer nemamo mogućnosti kod nas liječimo pacijente kojima je potrebna respiratorna podrška. On je bio na respiratoru i nije bio ni vakcinisan”, rekao je Bedak.

Po njegovim riječima, među oboljelima je i između deset i 20 posto pacijenata koji su primili jednu ili obje doze vakcine, ali su, uprkos radiološkim promjenama na plućima, takvi pacijenti klinički dobro podnijeli liječenje i preživjeli.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno