Zenica

Zeničani ništa nisu naučili iz grešaka u prošlosti: Tužna sudbina OKK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Košarkaši Čelika danas su u zeničkoj Areni u okviru 13. kola lige BiH trebali dočekati tim Posušja. Ipak ova utakmica, kao i prošla u Tuzli protiv Slobode neće biti odigrana jer su Zeničani ostali bez svih igrača (ostala samo četvorica omladinaca), te će nakon što današnja utakmica bude registrovana službenim rezultatom za goste 0:20 i zvanično ostati bez nastupa u bh. eliti u nastavku sezone.

Zeničani su prije dvije godine izborili nastup u najvišem rangu, nakon što je Posušje odustalo od nastupa u bh. eliti zbog nedostatka finansija. Ipak čini se da je rukovodstvo Čelika napravilo korak naprijed, pa zatim pet koraka unazad. Nakon što su doveli Josipa Pandžu na mjesto šefa struke, uslijedio je dolazak mnogih igrača sa strane, koji su u prošloj sezoni dosta koštali klub, iako se ostvario dobar rezultat, odnosno premašila su se sva očekivanja.

Ipak klub kojeg vode samo dva čovjeka uz odlazak generalnog sekretara i izostanak podrške Gradske uprave, te sponzora nije mogao očekivati ništa dobro u ovoj sezoni. Iako je možda bolje bilo da ovu sezonu nisu nastupili u najvišem rangu, budući na neizvjesnu finansijsku situaciju, rukovodstvo OKK Čelik nakon sastanka sa Gradonačelnikom odlučilo se za nastup u bh. eliti ove sezone.

To se ispostavilo kao veoma loš potez, a nakon izostanka podrške Grada, uslijedila su kašnjenja plata trenerima i igračima, što je dovelo do toga da skoro svi napuste klub. Na kraju Čelik će zbog manja košarkaša biti izbačen iz najvišeg ranga takmičenja, ali neće se ugasiti klub kako kažu iz OKK Čelik.

Naredne sezone seniori bi trebali igrati A1 ligu, a do početka sezone, ostat će brojni dugovi koje moraju riješiti prije nego što počne nova sezone. Očekuje se u narednom periodu i konačno održavanje Skupštine kluba nakon šest godina, gdje bi trebale biti poznate mnoge stvari kada je u pitanju budućnost zeničke košarke.

U vremenu kada nikada više omladine nije treniralo košarku u Zenici dešava se blamaža da se klub izbacuje iz lige nakon neodigravanja utakmica, odnosno dugova i odlazaka trenera i igrača.

Na kraju tužna slika zeničkog sporta koja je obišla cijelu državu, ali i regiju nadamo se da će biti okidač u daljoj strategiji i viziji. Pomalo uspavani Grad kada je u pitanju sport mora se probuditi i postaviti snažne konture kako u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, ali i ostalim sportovima. Sa najboljom infrastrukturuom u državi, to bi trebalo da bude logično, međutim u Zenici uz par izuzetaka odavno nema ni sistema ni vizije kada je u pitanju sport.

Autor: D.Kurbegović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno