Zenica

Vlada ZDK usvojila četiri izmjene uredbi koje poboljšavaju status branilačke populacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 129. sjednici održanoj, 18.01.2018.godine donijela uredbe o izmjenama i dopunama četiri uredbe iz oblasti prava branilaca i članova njihovih porodica:
1. Uredba o vanrednoj novčanoj pomoći braniocima i članovima njihovih porodica;
2. Uredba o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica;
3. Uredba o prednosti u školovanju branilaca i članova njihovih porodica i
4. Uredba o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

Uredbe su donesene na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja s ciljem omogućavanja apliciranja za dodjelu novčane pomoći za kupovinu udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, stipendija za redovni studij, sredstava vanredne novčane pomoći i novčane pomoći za rješavanje stambenog pitanja braniocima i članovima njihovih porodica skromnijeg imovinskog stanja a koji imaju obrtničku djelatnost registriranu kao pravno ili fizičko lice.

Usvojenim izmjenama uredbi ograničenje za apliciranje za dodjelu ovih sredstava neće obuhvatati lica čiji članovi porodičnog domaćinstva imaju registriranu obrtničku djelatnost, što je do sada bio slučaj, dok će uvođenje obaveze davanja izjave o ukupnim prihodima domaćinstva omogućiti sticanje realnijeg uvida u socijalno-ekonomsko stanje podnosioca zahtjeva i s tim u vezi dodjele sredstava aplikantima u težoj socijalnoj situaciji.

U razlozima za ove izmjene Ministarstvo se rukovodilo činjenicom da je određeni broj branilaca i članova njihovih porodica pokrenuo mali biznis i izvršio registraciju obrtničke djelatnosti na osnovu dodijeljenih sredstava iz programa samozapošljavanja Vlade Kantona s ciljem rješavanja egzistencijalnih potreba njihovih porodica. Usvojene izmjene će omogućiti licima iz ove kategorije, koji imaju realne potrebe u tom smislu, i apliciranje za dodjelu pomoći koje ove uredbe regulišu.

Predložene izmjene su jednoglasno podržala kantonalna branilačka udruženja na zajedničkom sastanku u Ministarstvu za boračka pitanja, održanom , 28.12.2017.godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno