Naše

Vjerujte svojim očima, a ne izjavama političara – Dokumenti otkrivaju – Grad Zenica uskraćen za 3,7 miliona KM, čak 53 kladionice rade uprkos zabrani Gradskog vijeća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica je proteklih šest godina ostala bez nekoliko miliona KM zahvaljujući pogrešnoj politici vođenja određivanja i naplate komunalnih taksi, a podaci do kojih je došao portal “Zenicablog” ukazuju da je višemilionska šteta nastala nizom pogrešnih odluka, ali i neprovođenja i nesankcioniranja postojećih odluka. da stvar bude pogubnija po Grad, svi “mehanizmi prinude” su u samom Gradu.

Krenimo redom. Kladionice, kao i svi poslovni objekti u svakom gradu plaćaju “komunalnu taksu”, odnosno određeni iznos za iznos na postavljanje “firme”. U proteklih nepune tri decenije, desetine načelnika i gradonačelnika, iz svih političkih opcija i svih koalicija, širom Federacije BiH, pokušavali su naplatiti više od dotadašnjih simboličnih sredstava, “igrajući na kartu” da pojedini biznisi, kao što su kladionice, banke, zlatare ili benzinske pumpe, ostvaruju visoku dobit, pa prema tome i trebaju platiti više od ostalih.

Međutim, tokom protekle dvije decenije, na svim sudskim instancama, uključujući i Vrhovne sudove FBiH i BiH, takve odluke “padaju”, jer mjerilo za određivanje visine “komunalne takse” ne može i ne smije biti djelatnost, nego zona u kojoj se objekt nalazi, odnosno donosioci takvih odluka, lokalne zajednice i Vijeća, nisu uzimali u obzir nijedan relevantan faktor, osim “vjerovanja” da neko zarađuje više, a neko manje. Tako se na tim “crnim” listama nikad nisu nalazile zlatare, stomatološke ordinacije ili drugi slični vrlo profitabilni biznisi.

Uprkos desetinama presuda kojima je presuđeno i opisano šta smije, a šta ne smije biti mjerilo za određivanje visine taksi, nizale su se i nove odluke. Dolaskom na čelo Gradske uprave 2016. (aktuelni) gradonačelnik Fuad Kasumović odlučio da, kako on voli reći, “oporezuje kladionice”, iako kao višegodišnji funkcioner u ministarstvu finansija zna da je poreska politika isključiva nadlženost države i entiteta, a nikako nižih nivoa vlasti, te da se radi o komunalnoj taksi, a nikako “porezu”. .

Bitno je naglasiti da je do kraja 2016., odnosno početka 2017. komunalna taksa za kladionice rasla, ali u manjem obimu i skladno, zahvaljujući tadašnjoj “politici dijaloga” gradonačelnika Husejina Smajlovića, te kooperativnosti uprava kladioničkih društava iz cijele BIH.

Iz tabele uplata taksi, u čiji je posjed došao Zenicablog, vidljivo je da je dvije posljednje godine Smajlovićevog mandata “razrez” takse za desetak kladioničarskih firmi koje djeluju u Zenici bio 300-tinjak hiljada KM godišnje i da su obaveze izvršavane u 100-procentnom iznosu.

NAPOMINJEMO da se radi o komunalnoj taksi za tablu firme, nikako porezima na rad, zaradu i slično, jer te obaveze propisuju federalni i državni zakoni. Također, naznačujemo da su firme pod brojevima 12., 13. i 14. ustvari naknade za aparate za igre na sreću i nisu predmet ove “priče”, pa su zato i prekriženi.

Šta se od 2016. godine događa u Zenici !? Kladioničari, kao i svugdje širom FBiH, podnose zakonom predviđenu apelaciju nadležnom sudu. Uprkos tome što sud presuđuje, kao i u desetinama drugih slučajeva širom FBiH, Gradsko vijeće, na prijedlog gradonačelnika Kasumovića, i za naredne godine donose iste odluke, te takvom nerazumnom odlukom i pored presuda i dalje blokiraju naplatu bilo kakvih sredstava.

Provjerom u evidenciji uplata utvrdili smo da su uplate bile redovne do odluke o enormnom povećanju, a nakon njega nisu uplaćivani ni raniji, ni drugi iznosi, a većinu godina Zenica je dobila NULA (0) KM od kladionica!!!

Prvo, da je nastavljena redovni “razrez” po starim ciframa, čak i bez ikakvog povećanja, Zenica bi u posljednjih šest godina inkasirala skoro dva miliona (1,8) KM samo na osnovu iznosa koje je prethodni gradonačelnik dogovorio. Poznavajući ekonomska umijeća aktuelnog gradonačelnika ne sumnjamo da bi pregovorima sa kladioničarima dogovorio razumno uvećanje komunalnih taksti, a kasnije ćemo dokumentovati da je to mogao i imao “džokera u rukavu”, kojeg nije iskoristio.

Drugo, Kad je odluka Vijeća već pala na sudu, umjesto da se nastavi sa dosadašnjim “razrezivanjem” poreza, nastavljeno je iz godine u godinu sa insistiranjem na uvećanim iznosima, što je rezultiralo naplatom taksi od 0 do “sitno nešto” KM.

Treće, u periodu od 2017. do 2021. (pet godina) Grad Zenica i građani su ostali uskraćeni za više od 3,7 miliona KM zaduženja, koja nisu naplaćena!!!

Postavlja se više nego očito pitanje – zašto nije naplaćeno 3,7 miliona KM “razrezanih” komunalnih taksi?

I na kraju, četvrto, a ponajviše šokantno.

U Službenim novinama Grada Zenice, 15. marta 2019. godine u broju 2., na sedmoj i osmoj strani, objavljena je Odluka o mogućnostima obavljanja poslovnih djelatnosti u pojedinim ulicama ili dijelovima ulica na području Grada Zenica. U pomenutoj Odluci, u Članu 6., navodi se da se u poslovnim prostorima u određenim ulicama /(Spisak u Printscreenu Odluke u galeriji) SE NE MOGU OBAVLJATI poslovi kockanja i klađenja.

U Članu 11. pomenute Odluke naveden je i rok za zatvaranje postojećih kladionica u tim ulicama, kao i obaveza neizdavanja novih dozvola u tim ulicama.

Prema podacima Gradske uprave Zenica, u ulicama iz Odluke, kao što su Maršala Tita, trg Alije Izetbegovića, Sarajevska do raskrsnice s Bulevarom Ezhera Eze Arnautovića, Bulevar Kluina bana, Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, Trg Rudara, Bulevar Kralja Tvrtka I do Staničnog trga, ulice dr. Aska Borića, Školska, Fra Ivana Jukića…….ne samo da po isteku važećih dozvola nisu zatvarane kladionice, nego su rješenjima nadležnih organa Gradske uprave njihova rješenja produžavana, pa čak i izdavana nova rješenja.

Na spisku koji ekskluzivno objavljujemo, nalazi se 53 kladionička mjesta samo u ulicama koje su obuhvaćene tom odlukom. Dakle, Gradonačelnik i Gradska uprava ne da nisu provele vlastitu odluku, nego je broj kladionica u centru grada uvećan.

Istovremeno, umjesto pristojnih 300 hiljada KM godišnje, odnosno 1,5 miliona KM po starom obračunu, za posljednjih pet godina uvećani broj kladionica je platio samo 137 hiljada KM taksi, odnosno 30-ak hiljada KM godišnje ili jednostavno rečeno – DESET PUTA MANJE nego ranije!

Dodatno, ukoliko je vladajuća većina iz aktuelnog saziva izglasala ukidanje kladionica iz centra Grada, zašto se ta odluka ne provodi više od tri godine, a kladioničari časte neplaćanjem bilo kakvih taksi? Uopće ne sumnjamo da će i ovaj analitički istraživački tekst, koji iznosi samo i isključivo činjenice, fakte i dokumente, u određenim političkim krugovima biti okarakterisan kao predizborni ili naručen.

Umjesto toga, pozivamo nadležne da ili naplate barem dosadašnji nivo komunalnih taksi, prestanu sa nerazumnim “razrezivanjem” iznosa koje niko nikad nije niti će platiti, ali i naplate po zakonu ono što pripada građanima Zenice.

Ili još jednostavnije, “istjeraju” kladionice od škola, pješačkih zona i centra grada, što je bio jedan od višestruko ponavljanih programskih ciljeva aktuelne vladajuće garniture. Onog trena kad vlast bude radila ono za što je svi mi građani plaćamo, prestaće i potreba, ali i mogućnost medija da iznose činjenice koje razotkrivaju da je u politici ovih prostora najčešće primjenjena izreka da “pas ne laje zbog sela, nego zbog sebe”.

ZB tim



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno