Zenica

VIDEO: Sastanak Kriznog štaba i zdravstvenih ustanova – zadovoljni trenutnom epidemiološkom situacijom u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak Kriznog štaba i zdravstvenih ustanova – zadovoljni trenutnom epidemiološkom situacijom u ZDK – U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva sa direktorima zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, na kojem je analizirano funkcionisanje zdravstvenog sistema od izbijanja pandemije te otvorena određena pitanja koja treba rješavati u slučaju da pandemija u ovom katonu poprimi veće razmjere.

Sastanku je prisustvovao premijer ZDK Mirza Ganić koji je rekao da zdravstveni i sigurnosni sistem u ovom kantonu funkcionišu, a Kantonalni štab civilne zaštite predstavlja značajnu podršku svim ovim institucijama.

“Vlada i ja kao premijer smo na raspolaganju u svakom segmentu, a sve što je dosad traženo od nas mi smo ispoštovali, što ćemo nastaviti raditi i u buduće. Napominjem da je ZDK imao prvi slučaj infekcije u Federaciji BiH, ali i prvog izliječenog pacijenta, da smo imali ulazak infekcije u Kantonalnu bolnicu Zenica na koji smo uspješno odgovorili, te da imamo dobru koordinaciju između zdravstvenih ustanova, zbog čega možemo biti zadovoljni”, rekao je Ganić.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić rekao je da su na sastanku detektovani određeni problemi u funkcionisanju zdravstvenog sektora, a koji se prije svega tiču nedostatka potrebne opreme u domovima zdravlja, posebno RTG-aparata, ali je većina problema otklonjena.

“Imamo stabilnu epidemiološku situaciju i blagi rast broja oboljelih, sada ih je 33, ali činimo sve da bude spremni ako dođe do treće faze pandemije. Osigurali smo definirani minimum potrebnih uslova u Kantonalnoj bolnici Zenica i depadansu Infektivnog odjela, gdje imamo kapacitet od 220 kreveta, što je prema našim procjenama dovoljno za drugu fazu pandemije, a zadužili smo lokalne zajednice da, ako dođe do treće faze, osiguraju svoje kapacitete za izolatorije koji će biti pod nadzorom Kantonalne bolnice”, kazao je Jupić.

Kada su u pitanju penzioneri koji su danas izašli kako bi podigli svoje mirovine, Jupić je kazao kako su primijećene određene gužve i redovi što bi moglo loše utjecati na epidemiološku situaciju.

„To bi se ubuduće moglo loše odraziti na epidemiološku situaciju. Institut za zdravlje i sigurnost hrane je prije nekoliko dana išao s preporukom kako postupati pri podizanju penzije i ja se nadam da će naši penzioneri usvojiti te sugestije i da ćemo i u buduće imati stabilnu situaciju u Kantonu“, poručio je ministar Jupić.

Kantonalna bolnica Zenica je nakon ulaska infekcije identificirala i izolirala sve pacijente, ljekare i osoblje koji su bili u kontaktu, organizirala smještaj u Studenskom centru, a prvo testiranje je pokazalo da niko od njih nije pozitivan.

“Nadam se da će tako ostati i na drugom testu koji će biti ponovljen petnaestog dana, a ako budu ponovo negativni oni će se vratiti na posao”, kazao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac, ističući da su poduzete sve mjere da se takva situacija ne ponovi.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno