Naše

Raspotočje, sedam godina poslije tragedije

Raspotočje, sedam godina poslije tragedije: Lihtenštajn je tog dana gostovao u Tuzli, –  Na današnji dan, prije sedam godina, bh. javnost se radovala golovima Džeke i Pjanića na stadionu Tušanj u Tuzli, u prijateljskom meču protiv Lihtenštajna.  Dok su se priolamali aplauzi u jednom rudarskom mjestu, u drugom rudarskom gradu, Zenici, u tim popodnevnim minutama počinjala je višednevna drama, u kojoj će narednih sata i dana izvještavati svi svjetski mediji. Četvrti septembar, prije sedam godina. Danas, Džeko predvodi Zmajeve na Bilinom, protiv Kuvajta.

U stravičnoj rudarskoj nesreći, u obrušavanju materijala i gušenju metanom u jami Raspotočje poginuli su rudari, dežurni bravar Mehemed Dizdarević, dežurni električar Mehmedalija Halilović, radnik na utovaru i transportu Fahir Halać (33), rukovalac transportnih signala Fejzo Isaković i radnik na dopremi Hajrudin Bradarac. Plač, tuga, suze, još dugo su odzvanjali Raspotočjem i mjestima odakle su dolazili stradali rudari, silazeći u kobnu jamu.

Hajrudin Bradarac je u Zenici bio prognanik iz Rogatice. Imao je sina školarca, suprugu, kad je u rudniku dobio priliku da zarađuje kruh. Nije se bojao posla, najpoštenije je živjeti od svog rada. Počeo u raditi u ponedjeljak, u utorak je prvi put sišao u jamu, u četvrtak je poginuo. Njegova supruga Mirzeta, uz Ferizadu Halač, suprugu rahmetli Fahira, dobila je posao nakon pogibje muža. Ona radi u Termoelektrani Kakanj, a Ferizada u Staroj jami. Posao je dobio i sin Alije Isaković, supruge rahmetli Fejze. Sin iz prvog braka, dijete šehida, bio je bez posla. Nakon pogibje muža, Alija je predložila upravi rudnika da, umjesto nje, osigura posao njenom sinu, što su i prihvatili.

Izvještaj glavnog rudarskog inspektora Federacije Nurage Duranovića o rudarskoj nesreći u jami Raspotočje Rudnika Zenica krajem oktobra 2015. godine stigao je u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona i zadužila su ga dvojica tužilaca. Inspektor je utvrdio da je riječ u cijelosti o nesretnom slučaju i okolnostima “gorskog udara” u kojima tragedija nije mogla biti spriječena. No, kako nam je rečeno, taj zaključak ne mora biti sveto pismo za tužioce. Iz Tužilaštva i Suda u ZDK nikad nije procesuiran slučaj niti obilježeni eventualno odgovorni.

Desetine rudara bilo je teže i lakše povrijeđeno, a njih 34 je ostalo živo zarobljeno, na 800 metara dubine. Zemljotres i rušenje tla, te incident sa metanom zabilježeni su oko 16.30 sati, u četvrtak 4. septembra. Dan poslije (petak) je iz jame evakuisano njih 29. Tijela četvorice rudara izvučena su iz jame u subotu, a u večernjim satima u nedjelju izvučeno je i tijelo petog rudara. U ponedjeljak je obavljena kolektivna, a potom i pojedinačne dženaze i ukop poginulih rudara u mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice.

Sedam godina poslije, na travnjaku Bilinog polja, travnjak čeka nogometaše Kuvajta i naše Zmajeve. Večeras, igramo na Bilinom, a misli mnogih sugrađana danas su u Raspotočju…

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: