Naše

Raspotočje, devet godina poslije tragedije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Raspotočje, devet godina poslije tragedije: Lihtenštajn je tog dana gostovao u Tuzli, –  Na današnji dan, prije devet godina, bh. javnost se radovala golovima Džeke i Pjanića na stadionu Tušanj u Tuzli, u prijateljskom meču protiv Lihtenštajna.  Dok su se priolamali aplauzi u jednom rudarskom mjestu, u drugom rudarskom gradu, Zenici, u tim popodnevnim minutama počinjala je višednevna drama, u kojoj će narednih sata i dana izvještavati svi svjetski mediji. Četvrti septembar, prije devet godina.

U stravičnoj rudarskoj nesreći, u obrušavanju materijala i gušenju metanom u jami Raspotočje poginuli su rudari, dežurni bravar Mehemed Dizdarević, dežurni električar Mehmedalija Halilović, radnik na utovaru i transportu Fahir Halać (33), rukovalac transportnih signala Fejzo Isaković i radnik na dopremi Hajrudin Bradarac. Plač, tuga, suze, još dugo su odzvanjali Raspotočjem i mjestima odakle su dolazili stradali rudari, silazeći u kobnu jamu.

Hajrudin Bradarac je u Zenici bio prognanik iz Rogatice. Imao je sina školarca, suprugu, kad je u rudniku dobio priliku da zarađuje kruh. Nije se bojao posla, najpoštenije je živjeti od svog rada. Počeo u raditi u ponedjeljak, u utorak je prvi put sišao u jamu, u četvrtak je poginuo.

Godinama poslije, većina članova porodica poginulih su zbrinuti osiguranim radnim mjestom i angažmanom.

Izvještaj glavnog rudarskog inspektora Federacije Nurage Duranovića o rudarskoj nesreći u jami Raspotočje Rudnika Zenica krajem oktobra 2015. godine stigao je u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona i zadužila su ga dvojica tužilaca. Inspektor je utvrdio da je riječ u cijelosti o nesretnom slučaju i okolnostima “gorskog udara” u kojima tragedija nije mogla biti spriječena. No, kako nam je rečeno, taj zaključak ne mora biti sveto pismo za tužioce. Iz Tužilaštva i Suda u ZDK nikad nije procesuiran slučaj niti obilježeni eventualno odgovorni.

Desetine rudara bilo je teže i lakše povrijeđeno, a njih 34 je ostalo živo zarobljeno, na 800 metara dubine. Zemljotres i rušenje tla, te incident sa metanom zabilježeni su oko 16.30 sati, u četvrtak 4. septembra. Dan poslije (petak) je iz jame evakuisano njih 29. Tijela četvorice rudara izvučena su iz jame u subotu, a u večernjim satima u nedjelju izvučeno je i tijelo petog rudara. U ponedjeljak je obavljena kolektivna, a potom i pojedinačne dženaze i ukop poginulih rudara u mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno