Sudske klupe

POTVRĐENA OPTUŽNICA: Mostarac i Zeničanin krali i pucali po Bosni, ali i Hercegovini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona (TK) protiv Damira D. (43) iz Mostara i Dine M. (51) iz Zenice (nastanjen u Sarajevu). Damiru i Dini se na teret stavlja da su kao suučesnici počinili dva razbojništva i produženo kazneno djelo ‘Teška krađa’.

Također, Damir D. je optužen i za kazneno djelo ‘Nasilničko ponašanje’ počinjeno u stjecaju sa ‘Teškim tjelesnim ozljedama’, dok se Dino M. tereti i za kazneno djelo ‘Dogovaranje kaznenog djela’.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti krajem septembra 2021. godine sa maskama na licima ušli u poslovnicu jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku, te pod prijetnjom upotrebe pištolja od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM i pobjegli.

Također, Damir D. i Dino M. su osumnjičeni da su krajem oktobra 2021. godine sa maskama na licima ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, prodavačicu zatvorili u toalet, nakon čega su iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita u vrijednosti od oko 130.000 KM.

Osumnjičeni su i da su krajem oktobra 2021. godine provalili u jednu obiteljsku kuću u Srebreniku, i od vlasnika otuđili zlatni nakit u vrijednosti od oko 23.000 KM, a nakon toga iz garaže otuđili automobil VW Golf u vrijednosti od oko 5.000 KM.

Damir D. se tereti i da je u decembru 2021. godine došao do obiteljske kuće u Jablanici u kojoj je bio bračni par, te kada je muškarac otvorio vrata, na njega je ispalio dva hica iz pištolja i promašio. Kada su muž i supruga počeli bježati u unutrašnjost kuće, ispalio je još nekoliko hitaca i muškarca pogodio sa dva hica u potkoljenicu lijeve noge i nanio mu teške tjelesne ozljede.

Dini M. se na teret stavlja i da je u decembru 2021. godine u Sarajevu sa dvije osobe dogovarao da počine kazneno djelo ‘Teška krađa’ vrijednog zlatnog nakita. Županijskom sudu Tuzla je predloženo da se optuženima produži mjera pritvora.

Iz tužilaštva TK podsjećaju, Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je u suradnji sa Tužilaštvom TK provodio višemjesečnu istragu u cilju otkrivanja počinitelja ovih kaznenih djela, te su po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, uz podršku MUP-ova Sarajevskog kantona i HNK, izvršeni pretresi na području Sarajeva i Mostara, te su osumnjičeni u decembru 2021. godine i lišeni slobode, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.

Izvor: hercegovinainfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno