Naše

Pojava prvog elektronskog medija u gradu – na današnji dan prije 51 godinu počela sa radom Radio Zenica

Pojava prvog elektronskog medija u gradu – na današnji dan prije 51 godinu počela sa radom Radio Zenica – Danas, 20 juna navršava se 51 godina od početka rada Radio Zenice. O ovom mediju prije četiri mjesec sarajevski novinar i publicist Raif Čehajić objavio je knjigu pod nazivom „Radio Zenica: 50 godina globalnog medija“, koja se može nabaviti u zeničkoj „EN-knjižari“. Povodom ovog velikog jubileja prvog elektronskog medija u Zenici, u tri nastavka donosimo odlomke iz te knjige.

POJAVA PRVOG ELEKTRONSKOG MEDIJA U GRADU

Pojava Radio Zenice u medijskom prostoru dešava se u vrijeme velikih, svakako historijskih promjena u svijetu, ali i u bivšoj državi, Jugoslaviji. Pokret za građanska prava u SAD i hladnoratovsko razdoblje predstavljali su tada historijski kontekst u kome se u Jugoslaviji javlja Studenski pokret, kao jedan od važnijih događaja u 1968. godini, kada su studenti – vođeni nagomilanim društvenim problemima i parolom „Budimo reali, tražimo nemoguće“ –  jakim buntom zahtijevali veće slobode i ljudska prava. Bio je to jedan u nizu događaja koji će demokratizirati tadašnje društvo i proširiti lepezu ljudskih sloboda. Sve je to u našoj državi dovelo do krupnih društvenih promjena, a socijalizam, makar i sa zakašnjenjem, prepoznaje i zahtjev za većom demokratizacijom, što je stvorilo novu klimu u društvu, i potrebu za cjelovitom izmjenom sistema samoupravljanja i liberalizacijom cjelokupnog društva, usmjerenih prevashodno na ispravljanje nepravde i provođenja privredne reforme.

U tom kontekstu, a u vrijeme početka veće demokratizacije u tadašnjoj državi, jedan od zahtjeva vremena je bio i potreba bržeg i cjelovitijeg informisanja stanovništva, kao i nužnost veće demokratije, ali i stvaranje slobodnijih medija.

Sa oko 110.000 stanovnika u općini, od čega oko 70.000 u samom gradu, te oko 40.000 zaposlenih i s jednim od najvećih vrijednosti bruto proizvoda u Bosni i Hercegovini po stanovniku (pretvoreno u sadašnje vrijednosti to je oko 3.800 KM), Zenica je – zahvaljujući prevashodno dinamičnom razvoju crne metalurgije – nezaustavljivo jurila u progres, prihvatajući i neke od vrijednosti slobodnog tržišta. Ta godina u Zenici naznačila je velike trendove u industriji, jer je u Željezari proizvedeno gotovo milion tona čelika a u Rudniku oko 600.000 tona uglja, dok je sljedeće, 1970. godine započeta i izgradnja druge faze Željezare.

Tadašnje općinsko rukovodstvo sa Muhamedom Berberović na čelu Skupštine, analizirajući stanje u oblasti informisanja, odlučilo je da ovu oblast unaprijedi, osavremeni i poboljša uvodeći u javni prostor novi medij  – radio stanicu. Time je obogaćena sfera informisanja već vrlo bogate i šarolike medijske scene; u općini je djelovao sedmični list „Naša riječ“, profesionalno utemeljen i angažovan, Općina je za potrebe delegata i svojih stručnih službi izdavala „Delegatsku tribinu“, a u velikim preduzećima izlazilo je više medija, uglavnom printanih (Rudarsko-metalurški kombinat je izdavao novine „Metalurg“, građevinsko preduzeće „Izgradnja“ štampalo je svoj istoimeni list, kao i „Vatrostalna“), a u Željezari je postojala Emisiona radio stanica. U Zenici je u to vrijeme djelovalo i nekoliko republičkih i saveznih dopisništava štampe, televizije i radija.

Godišnje se u općini distribuiralo dva miliona primjeraka sedmičnih, petnaestodnevnih i mjesečnih listova preduzeća i oko 600.000 primjeraka „Naše riječi“, dok su Zeničani televizijski i radio program pratili na oko 20.000 radio aparata i oko 15.000 televizora. Uz sve to, u Općini je bilo registrovano i oko 8.000 telefonskih pretplatnika.

Sve je to ukazivalo na činjenicu da novo vrijeme donosi i potrebu bržeg informisanja građana putem radija, čime će se novim medijem i novinarskom inventivnošću radnom čovjeku otvorili veći horizonti.

A radnik je u to vrijeme bio u centru ukupne društvene, a prevashodno političke pažnje. Novu dimenziju informisanju dalo je donošenje Ustava SFRJ 1974. godine što je iniciralo i dalje unapređenje informisanja. Zenica, kao centar crne metalurgije i grad koji je u to vrijeme kročio velikim koracima napretka, kreće još brže u progres, a elektronski, brzi prenos informacija, još više je pospješio ta stremljenja ka demokratskijem, liberalnijem i otvorenijem društvu. Historičari su zabilježili da se u Zenici krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog vijeka desila ekspanzija informisanja.

I tako, osnovana ranije na inicijativu Skupštine općine Zenica, 20. juna 1969. godine otpočela je s radom prva radio stanica u gradu – Radio Zenica, jačine dva kilovata i dometa 100 kilometara u poluprečniku, koja je započela rad u okviru Novinsko-izdavačkog i propagandnog preduzeća „Naša riječ“ otada pod nazivom Novinsko, radio-difuzno i propagandno preduzeće „Naša riječ“.

Toga dana spikerica Vesna Princ u eter je izgovorila ove riječi:

„Ovdje Radio Zenica na talasnoj dužini 202 metra. Sada je tačno 15 sati i 30 minuta. Počinjemo naš današnji program. Pred mikrofonom je glavni i odgovorni urednik Milutin Krstić.“

Urednik se kratkom porukom obratio slušaocima kazavši da je glas spikerice najavio početak rada Radio Zenice i da Zeničani od danas svakog radnog dana od 15,30 do 18 sati mogu slušati program ovog radija.

U prvom mjesecu sve emisije su prvo snimane pa onda puštane u eter, a nakon što je ekipa stekla rutinu u radu, program je išao uživo.

(U sljedećem nastavku: Ko su bili prvi novinari Radio Zenice)

Vesna Princ i Željko Urban, prvi spikeri – foto iz knjige 

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem