Politika

Mirnes Bašić i zvanično novi premijer ZDK

Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, nakon usvojenog budžeta za 2021. godinu u iznosu 401.266.000 KM, većinom glasova zastupnika, usvojila je na današnjem online zasjedanju i Odluku o potvrđivanju Vlade ZDK te imenovanju Mirnesa Bašića iz Kaknja za premijera tog kantona.

Bašić je kadar SDA, a proteklih pola godine bio je vršilac dužnosti premijera i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Funkciju ministra, ovom rekonstrukcijom, prepustio je stranačkom kolegi Mirsadu Hadžiću iz Tešnja. Bašić je na funkciji premijera naslijedio Mirzu Ganića iz Visokog, također iz redova SDA, koji se kandidirao te i pobijedio u trci za gradonačelnika tog grada na Lokalnim izborima 2020. godine.

PROČITAJTE I:   SDP BiH: Omogućiti porodiljsku naknadu od 1.000 KM mjesečno svim porodiljama!

Podršku zastupnika dobila je i Odluka o dopuni Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekt “Izgradnja Regionalnog vodovoda Plava voda”, u iznosu  14.300.000 eura.

To je 65 posto kreditnog zaduženja za finansiranje tog projekta, u kojem sudjeluju Travnik, Novi Travnik i Busovača iz Srednjebosanskog te Grad Zenica iz ZDK-a. ZDK je, usvajanjem ove odluke, ispunio sve obaveze za početak realizacije projekta te se i obavezao da će vratiti 17,5 posto tog zaduženja. Ostatak kredita vraćat će Grad Zenica i Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I:   SDP BiH: Omogućiti porodiljsku naknadu od 1.000 KM mjesečno svim porodiljama!

Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić na početku današnje sjednice informirao je zastupnike da je Edin Arnaut podnio ostavku na poziciju zastupnika te da će Centralna izborna komisija BiH njegov mandat dodijeliti sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta Demokratska fronta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010