fbpx
Info

FOTO: Mladi iz BiH po prvi put gosti Evropske sedmice robotike

FOTO: Mladi iz BiH po prvi put gosti Evropske sedmice robotike  – Okončana je edukativna ekskurzija organizovana za 30 učenika i učenica i 10 nastavnika i nastavnica iz BiH i koja je trajala od petka do ponedjeljka. Naime, u Augsburgu (Njemačka) je u periodu od 16.11 do 19.11, u sklopu Evropske sedmice robotike organizovana edukativna ekskurzija na kojoj su po prvi put učestvovala i djeca, predstavnici Bosne i Hercegovine.

U Augsburgu je boravilo 30 djece iz šest gradova BiH, u pratnji svojih nastavnika i nastavnica. Djeca su ovom prilikom na jedan vikend pobjegla od svakodnevice i kući se vratila sa nadopunjenim znanjem i novim iskustvom i prijateljima. Na ovoj četverodnevnoj ekskurziji djeca su imala priliku naučiti o sebi, svijetu oko sebe, tehnologiji, ali i o drugim kulturama i ljudima.

Kao nacionalna koordinatorica Evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu, mogu da kažem da je zaista bilo zadovoljstvo organizovati jedno ovakvo putovanje, te da je zaista sve prošlo i iznad očekivanja, kaže naša sugrađanka Maja Hadžiselimović.

-Ukoliko vas interesuje kako izgleda najveći KUKA robot Titan, šta mogu humanoidni roboti firme Pal Robotics, kako izgledaju HRC/MRK aplikacije, je li teško upravljati robote joystickom, kako izgleda sjedište firme KUKA, MRK Systeme GmbH ili možda Planetarium…?  Sve to, i mnogo više, možete pitati nekoga od učesnika iz naše grupe.  Na ovoj edukativnoj ekskurziji,, u prva dva dana, posjetili smo centralni događaj Evropske sedmice robotike, ABB kamion sa robotima, radionice Open Roberta i AerospaceLab, firmu KUKA, firmu MRK Systeme GmbH i planetarium Augsburg, navodi Maja.  U nastavaku Maja nam prenosi izjave učesnika putovanja koje su dali za www.activezenica.com.

„Kada sam saznala da idem na putovanje bila sam jako uzbuđena. Stvari koje su nam pokazali u toku ova tri dana bile su van svih naših očekivanja. Prvog dana smo posjetili firmu KUKA, gdje se proizvode roboti sa svojim standardnim konfiguracijama. Zatim smo išli u firmu MRK Systeme GmbH, gdje smo mogli vidjeli robote koji su programirani kako bi bili sugurni za čovjeka. Drugi dan imali smo radionice centralnog događaja na kojima smo mi programirali robote i takmičili se čiji će robot doći prije. Nakon svih događaja koje smo posjetili ovdje i svega što smo vidjeli, mogu reći da me robotika još više zanima“ – izjavila je petnaestogodišnja Džemila koja je bila učesnica ekskurzije.

Pored djece, ovaj vikend bio je zanimljiv i za njihove nastavnike, a tim povodom razgovarali smo i sa Valentinom Vidović, nastavnicom OŠ Kiseljak, koja smatra da je edukativa ekskurzija veoma korisna, prije svega što djeca ranije nisu imala priliku da se upoznaju sa humanoidnim i industrijskim robotima, te što je još važnije, njihovom primjenom. Prvog dana, kada su posjećivali tvrtke, djeci nije bilo sve jasno i zapitkivali su, ali već drugog dana već im je bilo jasnije kako sve funkcioniše. „Mislim da će, kada se vrate i kada se sve slegne, biti puni ideja, da će istraživati još više i proširiti svoje znanje. Veoma važna činjenica je da će njihov pozitivan feedback biti povod za radionice unutar škola.“ – dodala je Valentina.

U sedmici robotike u Augsburgu uživali su i oni najmlađi, a jedan od njih je i Adi (9) iz Tuzle, koji je podijelio svoje impresije: „Roboti mi se pravo sviđaju,a čak sam se i rukovao sa jednim. Vidio sam jednog robota koji može automatski puniti korpe jabukama ali i robota s kojim smo se takmičili u gradnji kule, te robot koji je plesao. Volio bih ponovo doći, kada bih mogao.“

Treći dan edukativne ekskurzije, zahvaljujući organizaciji Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. iz Minhena, prisustvovali smo interkulturalnoj radionici i posjetili izbjegličko naselje u blizini jezera Starnberger, kao i samo jezero. Uživali smo u kulturalnim različitostima i upoznali prijatelje iz Afganistana, Gruzije i Iraka. Dječake je spojila ljubav prema fudbalu, pa ih ni minus nije spriječio da trčkaraju za loptom, dok su se djevojčice za to vrijeme bojile kanom. Razmijenili smo i poklone, a to su, pored čokoladica, bili osmijesi na njihovim licima.

Pored euRobotics asocijacije, velika podrška u organizaciji događaja je došla od udruženja Naša Djeca Zenica i od Britanske Ambasade u Sarajevu. Naime, Vlada Velike Britanije se ove godine na samitu zemalja zapadnog Balkana obavezala da će pomoći BiH u izgradnji digitalnih vještina kod mladih, te je njihova podrška ovoj edukativno ekskurziji samo mali korak ka ostvarenju tog cilja. Tehnologija s kojom su se susreli učesnici ove edukativne ekskurzije zasigurno će im biti motivacija da nastave istraživati i razvijati svoje digitalne vještine.

Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez društveno odgovornih kompanija koje su pružile podršku, a to su SPARK Mostar, Prevoz putnika Zavidovići, Biss Tours, ZeniLijek, Pero Zenica i naši slatki sponzori Vispak d.d. Visoko i Mak Zara praline. Ostaje nam samo da im se zahvalimo što su vjerovali u ovaj projekat i našu djecu!

Maja Hadžiselimović
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi