Nesreće

Drama u Blatuši: Troje povrijeđeno nakon što je lift “propao” sa 16. sprata do prizemlja

Drama u Blatuši: Troje Zeničana povrijeđeno nakon što je lift “propao” sa 16. sprata do prizemlja – Tri osobe su povrijeđene i prebačene u Kantonalnu bolnicu, nakon što je došlo do kvara na liftu i “propadanja” kabine sa njima u zeničkom naselju Blatuša, saznaje Zenicablog od člana porodice povrijeđenih.

Prava drama se odvijala u petak predvečer, kad su tri člana jedne porodice, Kovačević, ušli u lift na 16. spratu zgrade u ulici Zije Dizdarevića, na broju 24. u zeničkom naselju Blatuša. Sva tri “putnika” u liftu bili su članovi iste porodice, koji žive u toj zgradi.

Prema kazivanju člana njihove porodice, došlo je do otkačivanja ili pucanja sajle, a sigurnosni sistem očigledno nije bio dovoljan da zaustavi pad lifta ka prizemlju. Tvrdnje ukućana da se radilo o “slobodnom padu” od 16. sprata ka prizemlju bilo je nemoguće potvrditi, ali i opovrgnuti na licu mjesta.

Stanari sa kojima smo danas (subota) razgovarali kažu da je ekipa hitne pomoći pritekla u pomoć povrijeđenim, te da su prebačeni u bolnicu. Uviđaj je obavila zenička policija, ali u zvaničnom biltenu za jučerašnji dan objavljenom na stranici MUP-a nema tog događaja.

Stanari zgrade sa 18 spratova i 90 stanova, kažu da je ubrzo bio isključen i drugi, manji lift, koji je u funkciji tek od danas. Upitna je sigurnost ovog lifta, ali i mnogih drugih koji se ne održavaju redovno. Stanari nam kažu da određen broj komšija ne izmiruje svoje obaveze, te da predsjednik kućnog savjeta to vidi kao “najveći problem” što se lift ne održava redovno.

Nažalost, danas niko nije želio da javno govori o uzrocima kvara i nesreće, mada stanari kažu da je dovoljno vidjeti “kabinu” i “korpu” lifta na vrhu zgrade, te da stanje u kojem se ona nalazi dovoljno govori o sigurnosti cijelog postrojenja.

Kako nam je potvrđeno u porodici, troje povrijeđenih su danas pušteni na kućno liječenje, a jedna od povrijeđenih osoba ima napuknuće pršljena vrata, a preostalo dvoje manje povrede.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem