Posuđeno

Život u BIH najlošiji u regionu

Život u BIH najlošiji u regionu
Život u BIH najlošiji u regionu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Život u BIH najlošiji u regionu- Britanski institut Legatum je objavio najnoviji Indeks prosperiteta za 2015. godinu kojim se ocjenjuju razvoj i napredak u 142 zemlje svijeta. Norvežani su sedmu godinu zaredom na vrhu liste. Nakon Norveške slijede Švicarska i Danska dok su na dnu liste Haiti, Afganistan i Srednjoafrička Republika. Od zemalja regiona Balkana, najbolje je pozicionirana Hrvatska, koja se nalazi na 53. mjestu ovog Indeksa.

Nakon Hrvatske od zemalja iz regiona slijede Crna Gora na 60. mjestu, Makedonija koja je rangirana na 65. mjestu, Srbija 73., Albanija 83., i Bosna i Hercegovina koja je na 86. mjestu. Od zemalja iz šireg regiona Balkana najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 25. mjestu, a prati je Slovačka koja se nalazi na 35. mjestu, Mađarska 45., Grčka 49., Rumunija 50., i Bugarska koja je na 51. mjestu po prosperitetu.

Indeks prosperiteta se koristi kao pouzdan izvor u naučnim istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje. Opsežna studija britanskog instituta ‘Legatum’ pruža jedinstven uvid u stepen prosperiteta zemalja svijeta kao i ekonomske i socijalne promjene širom svijeta. Indeks uzima u obzir 142 zemlje, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu varijabli o prosperitetu zemlje kao što su ekonomija, poduzetništvo, upravljanje, obrazovanje, lične slobode, zdravstvo, sigurnost i društveni kapital. Detaljno stanje pregledajte u interaktivnoj mapi u nastavku. (Edah Henić / AJB)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno