Ljudi

Zeničanka Jeneta kao pravni trener na MICC WEB sesiji u Beogradu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka Jeneta kao pravni trener na MICC WEB sesiji u Beogradu – Zeničanka Jeneta Šabić jedan je od takmičara zeničkog Pravnog fakulteta, koji predstavlja BiH na takmičenju simuliranog suđenja u Hagu. Iza sebe ova 21-godišnjakinja ima iskustvo pravnog trenera sa srednjoškolcima na MICC WEB sesiji održanoj tokom maja u Beogradu (Srbija).

MICC Western Balkans sesija je održana sedmi put od 3. do 8. maja u prostorima hotela “88 rooms” u Beogradu. Škole koje su sudjelovale dolazile su iz Đakova, Banja Luke, Teočaka, Aranđelovca, Koprivnice i Šapca.

Milan Vignjević, Kerim Somun i Stela Braje, koordinatori tri države koje na projektu surađuju, otvorili su sesiju. Nakon toga su uslijedile aktivnosti upoznavanja koje su vodili Maja Nenadović i Martin Pantović, treneri za ljudska prava. Nakon toga su sudionici podjeljeni u tri grupe koji su analizirali povijesne pozadine ICC slučaja. Jedna grupa analizirati je industrijalnu Njemačku u periodu Drugog svjetskog rata (s njima je radila Jeneta), druga grupa se bavila Jugoslavijom (pod vodstvom Maje Nenadović i Martina Pantovića), a treću grupu koja se bavila Ruandom vodio je Aleksandar Milanović.

Model International Criminal Court Western Balkans je u pet dana okupio trideset srednjoškolaca se bavilo nasiljem u 21. vijeku. Radilo se na simuliranim slučajevima Flick, Erdemović i Bikindi, a timovi su bili press, tužilaštvo, odbrana i sudije.

Razgovaralo se i sa svjedocima ratnih zbivanja, Belom Ajzenbergerom i Massimom Morattijem. Sudionici su sudjelovali u intenzivnoj diskusiji „Zašto ratujemo“ tokom koje su se nastojali pronaći odgovori na pitanja o značaju granica, definiciji nacije i nacionalnosti te dublje analizirati problem pomirenja u zemljama bivše Jugoslavije.

Dan su završili interkulturalnom večeri tokom koje se predstavilo šest škola sudionica. Od bh. gradova se Banja Luka nam je sa puno truda prezentirala prekrasne znamenitosti svojeg grada, sa naglaskom na tvrđavu Kastel (koja se nalazi na lijevoj obali rijeke Vrbas) i spomenik Palim borcima NOB-a. Također su nam prezentirali i manifestacije koje se mogu pronaći u različitim periodima godine, te se pohvalili kultnim ćevapima kod Muje. Posljednja se predstavila škola iz Teočaka, najmanje općine u BiH. Srednja škola u Teočaku osnovana je 1993. godine i broji sedam različitih struka, a uz to se može pohvaliti sa čak 19 vannastavnih sekcija. Osim toga, škola sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama, te su aktivni i u borbi protiv ovisnosti i prevenciji nasilja i maloljetničke delikvencije.

– Ogromna čast i zadovoljstvo mi je biti dio tima, koji ide u Hag na svjetsko takmičenje simuliranog suđenja pred ICC-em. Također, posebna čast i jedinstvena prilika mi je bila da budem trener na MICC WEB sesiji u Beogradu. Srednjoškolci iz iz različitih sredina. To je produžena sesija prošlogodišnjih događaja iz Zagreba, o čemu je već pisao Zenicablog. Onda sam prošla “trenersku obuku trenera”. Tada sam završila obuku, postala trener za obuku srednjoškolaca, a prije par mjeseci dobila poziv za sesiju u Beogradu. Iskustvo je predivno, pogotovo što su to bile škole iz manjih sredina. Družili smo se, upoznali “drugo i drukčije”, svi su bili oduševljeni. Što se tiče samog rada u grupi, radila sam sa devet srednjoškolaca, kaže Jeneta.

– Pravo nije pravda i kraj ne mora i ne može biti onakav kakav neko želi, kad počinje slučaj. Bila je to pouka cijelog procesa, simuliranih suđenja, a vjerujem da su ovi mladi ljudi, tek malo mlađi od mene, sa sobom ponijeli puno lijepih iskustava iz beograda, kazala je Šabić.

Odmah nakon povratka iz Beograda, jeneta je počela pripreme za odlazak u Tribunal u Hagu, gdje će sa svojim kolegama s Fakulteta predstavljati svoj fakultet, univerzitet, grad i državu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno