18 Decembar 2014
FacebookTwitterRSSOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. zenicablog android16x16
srijeda, 16 Maj 2012 15:58

Maturantska parada i u Zenici

Najveći maturantski ples na svijetu pod nazivom "Maturantska parada" šesti put će biti održan i u BiH 18. maja tačno u podne, kada će maturanti zaplesati uz Straussovu kompoziciju "Fledermauss-Quadrille". "Maturantsku paradu" izvest će više od 32.000 plesačica i plesača na više od 70 lokacija u 10 evropskih država, saopćeno je iz ASA Prevent grupacije. Ovu je paradu u BiH prije pet godina pokrenuo plesni klub "Romantik", a ove će godine bh. maturanti plesati na gradskim trgovima u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Cazinu i Travniku. Predviđa se prisustvo više od 1.500 maturanata.

I ove godine ASA i Prevent grupacije podržat će "Maturantsku paradu" u BiH, te će ova dva bh. brenda učesnicima manifestacije u Sarajevu, Zenici i Travniku osigurati majice i kišobrane uz koje će izvesti svoju koreografiju. Zaposlenici Prevent Safetya iz Goražda sašili su 450 plavih i 450 žutih majica u kojima će maturanti u glavnoj pješačkoj zoni Sarajeva, Zenice i Travnika vođeni bubnjevima i pištaljkama otvoriti i 600 bijelih kišobrana koje je osigurala ASA grupacija.

 

"Već drugu godinu zaredom smo dio projekta "Maturantska parada". ASA i Prevent su kompanije koje posebnu pažnju posvećuju mladima i obrazovanju, te ih ohrabruju i podržavaju u školovanju", istaknula je Minesa Zukić iz Odjela za korporativne komunikacije ASA grupacije.

Cilj ove manifestacije je udruživanje mladih ljudi radi obaranja Guinnessovog rekorda u sinhroniziranom plesu, ali i spajanje maturanata iz različitih škola i sredina radi druženja i prenošenja iskustava. 

 

Svake godine maturanti plesom quardille pomjeraju granice Guinnessovog rekorda u spomenutoj plesnoj kategoriji. Moto ovogodišnje "Maturantske parade" glasi - "Ples je prevent mentalnom zastranjenju i razlog dobrom raspoloženju", koji poziva mlade da se aktivno uključe u društvene tokove života, i sklone od izolovanosti koju prouzrokuju društveni mediji, i moderni način života.

 

Za performans na festivalu učesnici prolaze kroz dvomjesečne pripreme. Festival je osam puta rušio sopstveni rekord i iz godine u godinu je sve veći po broju gradova i maturanata koji učestvuju u njemu. 

Povezani članci (by tag)

zenicauzivo1b