Politika

ZEDA: Otvoreno pismo – neistine koje nanose štetu Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZEDA: Otvoreno pismo – neistine koje nanose štetu Zenici – Ovih dana svjedoci smo neprimjerenih napada na jednu od gradskih institucija a sve u cilju da se stane na čelo našeg Grada kroz borbu za glasove onih koji su željni afera i iznose se neistine o radu Zeničke razvojne agencije ZEDA.

Nerazumno je i neprihvatljivo napadati jedan od najuspješnijih projekata gradske uprave, a to je uspostava i rad Zeničke razvojne agencije ZEDA jer se time direktno ruši kredibilitet Grada i smanjuje pozitivan rejting u međunarodnim institucijama koje već godinama dodjeljuju sredstva za razvojne projekte koje za potrebe Grada Zenica realizuje ZEDA. Danas je Agencija ZEDA razvojna institucija Grada Zenica sposobna da u potpunosti odgovori najstrožijim zahtjevima međunarodnih institucija koje finansiraju razvoj BiH.

Iznijet ću samo nekoliko činjenica koje se mogu veoma lako i brzo provjeriti:

Projekti koje je Agencija realizovala su finansirani od strane inostranih finansijera – institucija koje pomažu privredni razvoj BiH (nabrojat ću samo neke od njih – Delegacija EU u BiH, USAID, SIDA, GIZ, UNDP, SDC) kao i namjenskim sredstvima iz budžeta ZDK i FBiH. Kroz sve do sada realizovane projekte „unijeli“ smo u naš grad u proteklih deset godina preko 1,5 mil EUR-a. Osposobljenost i kapaciteti zaposlenika Agencije najbolje se potvrđuju upravo sa brojem odobrenih i implementiranih projekata, čime je Grad Zenica u regionalnim okvirima stekao veoma kvalitetne reference i partnere u implementaciji razvojnih projekata. Upravo ove činjenice su razlozi što nam se na nivou međunarodnih partnerstava vrlo često javljaju potencijalni partneri za projekte, a najbolja potvrda tome je i jučerašnja vijest o novom odobrenom projektu GREENCAP i međunarodnom partnerstvu sa agencijama iz Njemačke, Austrije, Italije, Španije, Slovenije i Hrvatske.

Kroz Biznis inkubator je u proteklih 8 godina prošlo preko 100 malih preduzeća i početnika a trenutno u njemu borave 32 mikro, mala i srednja preduzeća sa oko 150 zaposlenih. To je velika podrška početnicima u biznisu i rasadnik novih poduzetnika. O tome svijedoče kompanije koje su izašle iz inkubatora i sada izuzetno dobro posluju i zapošljavaju desetine radnika.

Projekat MENTOR, finansiran sredstvima EU rezultirao je uspostavom Laboratorije za ispitivanje sigurnosti proizvoda (namještaja), a u toku je druga faza projekta i na proljeće ćemo biti sposobljeni za ispitivanje građevinske stolarije. Također smo osposobljeni za ispitivanje dječijih igrališta. Dovoljno je otići na našu web stranicu ili kontaktirati neke od naših mnogobrojnih komintenata kojima smo pružili i sada pružamo usluge i vidjeti o kako stručnim i specifičnim ispitivanjima se radi. Treba li napominjati da smo jedina laboratorija u BiH i jedna od dvije postojeće na cijelom Balkanu, koja je za sva navedena ispitivanja dobila certifikat BiH državne agencije BATA i da su rezultati naših ispitivanja validni u cijeloj EU jer su rađeni po EU standardima.

Iz konteksta izvještaja se izvlači podatak da smo proteklu godinu poslovali sa deficitom od 228.113,68 KM a svjesno se ne ulazi u analizu i komentare izvještaja i ne uzima se u obzir izvještaj iz 2014. godine koji je prikazao suficit od 438.798,29 KM, a sve to je rezultat knjiženja namjenskih sredstava koji se iz jedne fiskalne godine prenose u drugu. Razlika ovih cifara jasno pokazuje finansijsko poslovanje agencije ZEDA.

Spisak međunarodnih institucija i razvojnih centara bi zauzeo mnogo prostora u ovom tekstu, zato je dovoljno otići na našu web stranicu i uvjeriti se u projekte koje smo realizovali zajedno.

U okviru Agencije djeluje TechnoPark, kao poseban projekat gradske uprave u kojem su izuzetno uspješne projekte realizovali Centar za energetsku efikasnost, Forum metalne industrije BiH, Impulsni kreativni centar, Centar za izvrsnost proizvoda.

Impulsni kreativni centar (ICC) je savremeni centar za IT tehnologije koji je opremljen sa: 3D skenerom, 3D printerom i CNC mašinama i u kojem radi desetak mladih osoba, stručnjaka za IT tehnologije, programera i mašinskih inženjera, svi na usluzi privrednicima.

Ovo je samo jedan mali segment realizovanih projakata Agencije u prethodnom periodu.

Tokom svih ovih godina, Agencija ZEDA je ostvarila saradnju i sa velikim brojem domaćih institucija: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Zeničko-dobojski kanton, Privredna komora FBiH, privredna komora ZDK, praktično sve razvojne agencije i centri u BiH, članovi smo LEDnet mreže razvojnih agencija i inkubatora.

ZEDA je jedan od sedam članova konzorcija FBiH koji je član Evropske mreže poduzetnika koja je finasirana kroz projekat COSME.

Važno je napomenuti da su projekti Agenciji bili predmet nezavisne provjere/revizije inostranih i domaćih revizora i da smo od svih dobili pozitivne ocjene i pohvale za svoj rad što je direktno rezultiralo dobijanjem novih sredstava za nastavak projekata i za nove projekte.

Agencija ZEDA je bitan segment strateških opredjeljenja Grada čiji je cilj stvaranje povoljnije klime za investiranje u Zenicu i pokretanje novih biznisa, a time podizanje nivoa zaposlenosti i standarda građana.

Poštovani gospodine Kandidatu za Gradonačelnika Zenice,

ovo je otvoreno pismo u ime svih zaposlenika agencije ZEDA i brojnih saradnika u Zenici i u cijeloj BiH, koji su revoltirani neistinama koje iznosite i iznenađeni nivoom neinformisanosti i koji traže da se uputi demant na Vaše izjave jer se osjećaju prozvani i ne dozvoljavaju potcjenjivanje i negiranje našeg rada. Za sve nas, koji se bavimo poslovima koji direktno doprinose razvoju i prosperitetu Zenice, neprihvatljivo je negiranje evidentnih uspjeha agencije ZEDA. Kakvu nam poruku šaljete ovakvim nastupima?

Direktor agencije ZEDA
Muhsin Ibrahimagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno