Uncategorized

Zbog čega se sve zviždači obraćaju Agenciji za prevenciju korupcije

Zbog čega se sve zviždači obraćaju Agenciji za prevenciju korupcije
Zbog čega se sve zviždači obraćaju Agenciji za prevenciju korupcije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog čega se sve zviždači obraćaju Agenciji za prevenciju korupcije- Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije nadležna je za postupanje po zaprimljenim prijavama o korupciji, a prošle godine primila je 124 takve prijave. U ovoj agenciji analizirali su svaki od njih i dostavili ih na daljnje postupanje relevantnim institucijama.

Ubjedljivo najviše prijava, 46, odnosi se na javna preduzeća, zavode, fondove, elektroprivrede, službe za zapošljavanje… na svim nivoima. Prigovori su se odnosili na procedure izbora rukovodioca, zloupotrebu službenog položaja, primanje dara i drugih oblika koristi, mobing, a bilo je i pritužbi na rad službenika, prijava u vezi s javnim nabavkama…

Dodjela zemljišta

Na općine se odnosi 14 prijava sa širokim dijapazonom sumnji na koruptivna djela – od gradnje poslovnih prostora, nesavjesnog rada službenika, bespravne dodjele zemljišta, dodjele studentskih stipendija pa do korištenja lažnih uvjerenja. Bilo je i 11 prijava koruptivnih radnji rukovodilaca, nezakonitog zapošljavanja, postojanje sukoba interesa, pritužbi na rad službenika u oblasti obrazovanja.

Na rad policijskih agencija BiH i ministarstava unutrašnjih poslova odnosi se deset prijava. Zviždači su u ovim slučajevima iznosili pritužbe na rad rukovodilaca ministarstava i policijskih službenika, ukazivali su na zloupotrebu službenog položaja, diskriminaciju i mobing, podmićivanje policijskih službenika, odavanje tajnih podataka, nepravilnosti u radu i nepravilnosti u vezi s provođenjem javnog oglasa za zapošljavanje.

Primanje dara

Na Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, sudove i tužilaštva u kantonima i FBiH te okružne i osnovne sudove i tužilaštva u RS zaprimljeno je devet prijava, a odnose se na zloupotrebe službenog položaja, pritužbe na rad službenika, provođenje javnog oglasa, rad sudija, pritužbe u vezi s donošenjem naredbe o neprovođenju istrage…

Šest prijava s indicijama koruptivnog ponašanja bilo je adresirano na državna i entitetska ministarstva, a u ovom slučaju podnosioci su ukazivali na nelegalno izdavanje odobrenja za gradnju objekata, zloupotrebu službenog ovlaštenja, primanje dara, diskriminaciju.

Isto toliko prijava odnosi se na zdravstvene ustanove, a odnosile su se na nezakonito zapošljavanje, primanje dara i drugih oblika koristi, protupravno/prisilno liječenje i falsificiranje dokumenata. Četiri prijave odnose se na porezne uprave, a tri na inspekcijske organe.

Šta građane „žulja“ kod privatnika
Na banke i druga privatna preduzeća odnosi se 15 prijava, a tiču se nesavjesnog rada službenika, neosnovanog bogaćenja, a bilo je i pritužbi i na rad advokata, korištenje lažnog uvjerenja za zaposlenje, nezakonito posredovanje, zloupotrebu službenog položaja, nezakonito zapošljavanje, nepravilnosti prilikom raspisivanja tendera, neplaćanje poreza i zdravstvenog osiguranja.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno