Kultura

Završena 11. Internacionalna kolonija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U proteklih pet dana na Vranduku se održavala 11.Internacionalna likovna kolonija, koja već postaje tradicionalna. Organizator i ove kolonije bila je Asocijacija za promociju kulture DE_ART iz Zenice, čiji je predsjednik i osnivač, slikar Muhamed Begić iz Zenice.
Begić je istakao da je ove godine bilo nešto skromniji broj učesnika kolonije, a njih osam provelo je pet dana na Vranduku. Umjetnici su bili iz BiH, Srbije i Kosova.

Prije početka manifestacije fotograf  Dženis Aslani napravio je fotke prirode u Vranduku prije gradnje HE Vranduk, ali se ne zna kako će ona izgledati nakon završetka Hidroelektrane.

Svi učesnici kolonije su bili zadovoljni druženjem, gostoprimstvom i starim gradom Vrandukom, koji je uvijek inspirativan, zanimljiv i fantastičan sa dosta pejzaža i prirodnog ambijenta.

Oni su oduševljeni ljepotom ovog kraja, tvrđave, gostoprimstvom domaćina. Kažu da je Vranduk velika i neiscrpna inspiracija za umjetnike i da će ponovo doći. Treba poraditi na tome da Vranduk postane još poznatiji.

Na ovoj likovnoj koloniji nastalo je 30 radova i njih 15-ak biće izloženo u oktobru u Muzeju Grada Zenica

Inače, Internacionalna likovna kolonija Vranduk održava se od 2006. godine. Bez obzira na mnogostruke nepovoljne okolnosti i letargično okruženje, ugostila je brojne umjetnike i umjetnice domaće i regionalne kulturne scene, kao i likovne umjetnike/ ice iz Norveške, Japana, Sjedinjenih Američkih Država, Irana, Srbije, Njemačke, Škotske, Kosova i td.

Tekst i foto arhiva
E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno