Zenica

Završen serijal RTVZE: Budimo odlučnije – pogledajte realizovane emisije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završen serijal RTVZE: Budimo odlučnije – pogledajte realizovane emisije – Televizija Zenica privela je kraju veliki projekat koji je realizovala u posljednjih godinu dana. On je javnosti predstavio žene raznih profila koje su pokazale kako jesu na margini, ali da mogu parirati muškarcima na raznim poljima djelovanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o serijalu od 30 epizoda pod nazivom “Budimo odlučnije” koji je bio posvećen ženama, njihovim pravima, nepoštivanju žena kao ravnopravnih članica društva, njihovoj slaboj političkoj moći, ali i rezultatima koje ostvaruju u svim poljima društvenog i privatnog života.

Kroz 30 epizoda i skoro stotinu priča predstavljene su hrabre, odlučne i uspješne žene u svim oblastima života, među njima i one o kojima javnost malo zna.

Obrađene su i teme ravnopravnosti spolova, položaj radnica u trgovini, žrtve ratnog silovanja, svijet mode, ženski aktivizam, informacione tehnologije, zaštita žrtava nasilja u porodici…

Urednica serijala Alma Huskić ističe kako je serijal iz sedmice u sedmicu donosio priče gledateljstvu gdje su žene konkretnim primjerima pokazale da su itekako sposobne biti dobre političarke, poduzetnice, organizatorice, naučne radnice, profesorice, ljekarke, ali uz sve to i majke, supruge, kćerke.

Nakon godinu dana realizacije serijala Huskić ističe kako je uredništvo zadovoljno urađenim poslom koji je ponudio raznolik spektar segmenata u kojima žene prednjače.

“Naše sagovornice su ohrabrivale gledateljke govoreći o svojim rezultatima i uspjehu, istovremeno dokazujući muškarcima da uspješne mogu biti isto koliko i oni, ako ne i više. Drago mi je što smo konkretnim primjerima pokazali da su zalaganjem žena koje uvijek imaju veću empatiju prema marginaliziranim skupinama, mogući procesi o kojima godinama pričamo da se ne mogu realizirati”, rekla je Huskić.

U serijalu su predstavljene žene političarke u BiH, načelnice i kandidatkinje za tu poziciju. One su iznijele svoje priče o preprekama na njihovom političkom putu, odnosu sa muškim kolegama te statusu unutar stranaka.

“Mnoge od političarki su potvrdile činjenicu da su žene malo vidljive u ovdašnjoj politici, iskazujući pri tome svoje stavove kako je to moguće promijeniti. Većina ih se slaže da žene u politici jednostavno moraju pokazati više samopouzdanja, izboriti se za svoje mjesto, ali i svakako prethodno educirati kako bi stekle taj bolji status”, naglasila je Huskić.

Serijal “Budimo odlučnije” ponudio je priče “skrivene od javnosti” kao što je primjer inkluzije u nastavnom procesu u slučaju djevojčice Sajjre Poljo kojoj je rukovodstvo škole pomoglo u vraćanju u redovan nastavni proces nakon što je djevojčica postala osoba sa stopostotnim invaliditetom poslije teške saobraćajne nesreće koja ju je zadesila na putu od kuće do škole.

Serijal je prikazao i priču Ismaila Zulfića, dječaka bez obje ruke koji se zahvaljujući predsjednici Udruženja Lotos Aiši Hadžihalilović integrisao u nastavni proces i društvo jer je pronađen vrtić u kojem će taj petogodišnjak boraviti.

Upravo ova priča nagrađena je posebnim priznanjem UNICEF-a 2015. godine za doprinos promociji dječijih prava, a Radio-Televizija Zenica svrstana je u UNICEF-ove “Medije prijatelje djece”.

Mjesto u serijalu našla je i mlada Travničanka, diplomirana i nezaposlena žurnalistica Emina Softić, koja svoju egzistenciju obezbjeđuje praveći čokoladne punjene hurme koje prodaje širom BiH, kao i Snežana Radojić iz Beograda, koja je ostavila posao i krenula na put oko svijeta ispunivši tako svoj san da piše i putuje.

Jedna od upečatljivijih priča je i ona o mladoj majci Vernesi Krišto koja je stopostotni invalid, kao i mlada Maja Hadžiselimović koja je programirala robotsku ruku za sektor industrije i mnoge druge.

Serijal, koji je zenička televizija provela uz podršku američke ambasade u BiH, proteklih godinu dana emitovalo je još sedam televizijskih stanica sa područja Federacije BiH.

Sve priče mogu se pogledati na portalu zeničke televizije – LINK OVDJE, a večeras, 25. oktobra 20 sati slijedi i posljednja epizoda serijala.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno