Zenica

Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca  – Okruglim stolom u Zenici počela je javna kampanja zagovaranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u Federaciji BiH. Na biroima rada u ovom entitetu je oko šest hiljada takve djece, samo u Zeničko- dobojskom kantonu oko 1.300.

Razni su razlozi što je država zatajila tamo gdje nije smjela i trebala, ali greška se može ispraviti. Stranačka i rodbinska zapošljavanja, razne druge štele dio su uzroka ovakvog stanja. Jedan od načina da se nešto uradi je mijenjanje zakonskih i podzakonskih akata koji bi ovoj populaciji osiguralo prioritet pri svakom zapošljavanju, što podrazumijeva i ukidanje diskrecionog prava poslodavcu kod konačnog odabira koga da zaposli.

Najavljena kampanja javnog zagovaranja, prema riječima federalnog resornog ministra Salke Bukvarevića, podrazumijeva i slanje jednog akta direktorima javnih i privratnih preduzeća, načelnicima općina i gradonačelnicima, ministrima i premijerima da pokažu više senzibiliteta prema djeci šehida, koja su moralna i zakonska obaveza nakon rata svima kojim obnašaju javne funkcije u ovoj državi te da im daju prirotete kod zapošljljavanja za početak tamo gdje radnici odlaze u penziju.

U protivnom biće suočeni i sa javnim prozivkama. Iz Zenice se kreće s ovim aktivnostima mada je ova problematika identični na cijelom prostoru BiH, a očekuju se pozitivni efekti, istakli danas u sali Gradskog vijeća Zenice, kako federalni i kantonalni resorni ministri tako i predstavnici federalnog i kantonalnog saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca.

Na ovu sesiju pozvani su bili ministri, svi načelnici općina i gradonačelnici, šefovi loklanih BIZ- ova, te direktori čak 155 javnih preduzeća i vlasnika privatnih preduzeća. Ali,odziv nije bio na očekivanom nivou.  (S.G. RTVZE)

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno