Zenica

Zahtjev za priznavanje prava na novčanu naknadu bivšim radnicima Metalno d.d. Zenica u stečaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zahtjev za priznavanje prava na novčanu naknadu bivšim radnicima Metalno d.d. Zenica u stečaju  – Poštovani, Nakon što je sredinom desetog mjeseca prošle godine otvoren stečajni postupak u Metalnom d.d. Zenica, za oko 130 radnika ove firme je sa 10.01.2017. godine prestao radni odnos.

Radnici su odmah po prestanku radnog odnosa izvršili prijavu kod Službe za zapošljavanje ZDK, uz zahtjev da im se prizna pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba Federacije BiH.

Obzirom da su se pojavile određene špekulacije u smislu nemogućnosti ostvarivanja ovog prava, želimo skrenuti pažnju da je članom 11. stav 8. Zakona o doprinosima FBiH (Sl. novine FBiH br. 35/98, 54/00, 16/01, 37/01, 1/02, 17/06, 14/08, 91/15) definisano da se osiguraniku prava iz penzijskog i zdravstvenog osiguranja, te osiguranja za slučaj nezaposlenosti ne mogu umanjiti ni ukinuti u slučaju da obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa nije obračunao, odnosno uplatio ili djelimično uplatio dospjele doprinose u skladu sa st. 4. i 5. ovog člana, ukoliko posebnim zakonom nije drugačije uređeno.

Posebnim zakonom, u ovom slučaju Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba (Službene novine Federacije BiH br. 41/01, 22/05) nije predviđen takav izuzetak, odnosno nigdje nije eksplicitno definisano da lice za koje poslodavac nije uplatio odgovarajući doprinos nema odnosno gubi pravo na novčanu naknadu (vidjeti član 33, 38. i 44. zakona kojima su definisani razlozi gubitka prava).

Da nezaposlena osoba ne može snositi štetne posljedice po svoja prava iz razloga što poslodavac nije izvršio svoje obaveze jasno se vidi i iz stava Vrhovnog suda Federacije BiH prema kojem se ¨ne može odbiti zahtjev nezaposlene osobe za priznavanje prava na novčanu naknadu za vrijeme njene nezaposlenosti iz razloga što poslodavac nije izvršavao svoju zakonsku obavezu obračuna i uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na plate i druga primanja koja joj je isplatio dok je bila u radnom odnosu kod njega.“ (Presude Vrhovnog suda Federacije BiH, broj U-1729/01 od 11.10.2006.godine, U-3477/01 od 7.3.2007. godine i U-3488/01 od 7.3.2007. godine – u prilogu).

U prilogu Vam također dostavljamo i Rješenje Federalnog zavoda za zapošljavanje od 29.11.2013. godine kojim je uvažen naš prigovor i poništeno prvostepeno Rješenje Kantonalne službe za zapošljavanje od 17.08.2013. godine o odbijanju kao neosnovanog zahtjeva za novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti radnicima firme Rudstroj-Ex Kakanj.

U ponovljenom postupku radnicima firme Rudstroj Ex Kakanj je slijedom pomenutog Rješenja Federalnog zavoda za zapošljavanje priznato pravo na naknadu, iako nisu bili uplaćeni doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti.

Obzirom na sve gore navedeno, a posebno imajući u vidu izuzetno težak materijalni položaj radnika Metalnog d.d. Zenica koji su bez ikakvih primanja još od novembra 2015. godine, očekujemo da ćete na ovaj zahtjev odgovoriti pozitivno, u što kraćem roku.

S poštovanjem, Sindikat metalaca FBiH Kantonalno povjereništvo ZDK Predsjednik: Kenan Mujkanović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno