Info

Za 16 godina BiH dodijelila 244 državljanstva osobama od naročitog interesa

Za 16 godina BiH dodijelila 244 državljanstva osobama od naročitog interesa, najviše sportistima
Za 16 godina BiH dodijelila 244 državljanstva osobama od naročitog interesa, najviše sportistima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za 16 godina BiH dodijelila 244 državljanstva osobama od naročitog interesa- Na osnovu Pravilnika o prijemu osoba u državljanstvo BiH, koje su od naročitog interesa za našu zemlju u raznim oblastima, ukupno su 244 osobe naturalizacijom dobile državljanstvo BiH.

Iako proces naturalizacije za prijem u državljanstvo BiH podrazumijeva ispunjavanje uslova poput stjecanja punoljetstva, stalnog boravka u BiH u posljednjih osam godina, poznavanja jednog od jezika, kao i odricanje od prethodnog državljanstva, osim u slučajevima gdje postoji bilateralni sporazum sa našom zemljom, stranci mogu postati državljani BiH postupkom olakšane naturalizacije.

Prethodno navedene uslove ne mora ispunjavati osoba koja se smatra osobom od naročite koristi i interesa za BiH.

“Od 2000. godine, od kada se vodi službena evidencija predmeta o osobama koje su stekle državljanstvo Bosne i Hercegovine kao osobe od naročite koristi za našu zemlju, do jula 2016. godine, ukupno 244 osobe su dobile državljanstvo kao osobe od naročitog interesa za BiH u oblasti sporta, nauke, kulture, privrede i sl.”, istakli su za Klix.ba iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Među osobama koje su na taj način dobile državljanstvo najviše je sportista, poput nekadašnjih košarkaških reprezentativaca BiH Terrela Castlea, Henryja Domercanta, Alexa Renfroea i drugih.

S druge strane, kada je riječ o kategoriji počasnog državljanstva, isključivo Predsjedništvo BiH može predložiti da neko postane počasni državljanin BiH.

Ipak, od 2000. godine do danas počasno državljanstvo naše zemlje na prijedlog Predsjedništva nije stekao niko.

Međutim, treba istaći da je od početka rata 1992. godine pa do 2000. godine nekoliko osoba ipak dobilo počasno državljanstvo naše zemlje. To su između ostalih Francis Boyle, profesor međunarodnog prava i autor tužbe BiH protiv SR Jugoslavije, šahista Gari Kasparov, francuski filozof Bernard-Henri Levy, kao i muzičar Bono kojem je bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović 1997. godine ukazao tu čast.

Počasna državljanstva dodjeljuju se osobama koje su na određeni način svojim radom, angažmanom ili na neki drugi način doprinijele zemlji koja im dodjeljuje državljanstvo, a u slučaju BiH imaju tek simboličnu vrijednost.

Poređenja radi, Crna Gora je od 2008. do 2015. godine dodijelila 203 počasna državljanstva, ali prema analizi nevladinih organizacija, mnoga od njih su dodjeljivana nezasluženo i prema čudnim kriterijima.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno