Info

Vlada ZDK: pomoć općinama Vareš i Žepče

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada ZDK: pomoć općinama Vareš i Žepče – Nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom, grmljavinom i gradom, koje proteklih dana zahvatilo područje općina Vareš, Žepče i Zenica nanijelo je veliku štetu u tim lokalnim zajednicama.

Nakon posjeta stručnih timova Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i čelnika tog kantona ugroženim područjima, sutra će na sjednici  Vlade ZDK biti raspravljano o stanju na ugroženim područjima, prvenstveno stanju u selima Stupni do kod Vareša i Šahmani u općini Žepče.

– Uspjeli smo uspostaviti sve komunikacije i čekamo puni izvještaj o počinjenim štetama, a Vlada će razmatrati informaciji o trenutnom stanju na tim područjima i nakon toga ćemo donijeti odluke o pomoći. Mi ćemo tražiti da nam se dostave pojedinačno projekti koji predstavljaju sanaciju postojećeg stanja na području te dvije općine – izjavio je Feni premijer ZDK Miralem Galijašević.

Štab civilne zaštite ZDK odredio je prioritete na uređenju alternativnih pravaca za Mjesnu zajednicu Stupni Do kod Vareša i zaselak Šahmani kod Žepča, i u veoma kratkom vremenu je uspostavljena komunikacija sa tim selima.

Na sjednici Vlade ZDK planirano je da se općini Žepče dodijeli 50.000 KM interventnih sredstva, općini Vareš 100.000 KM, a uspostavljena je i komunikacija sa drugim strukturama civilne zaštite Bosne i Hercegovine, humanitarcima CRS-a i ostalim međunarodnim institucijama.

–  Ekipe civilne zaštite su na terenu i prati stanje, jer još nema naznaka za stabilizaciju vremenskih prilika, ali važno je da u Varešu nakon onog burnog popodneva više nije bilo padavina u onom obimu. Situacija se popravlja, radi se na sanaciji i procjenama šteta, tako da vjerujemo da ćemo brzo bitno popraviti stanje, kazao je Feni komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK ministar Fahrudin Brkić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno