Ljudi

Video+foto: Sjećanje na komandanta Čalkića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: Sjećanje na komandanta Čalkića- U okviru realizacije Programa obilježavanja značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine, Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine organizovao je danas manifestaciju sjećanje na Rešada Čalkića-Rešu, komandanta 303 Viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je uz prigodan program održana na gradskom groblju Crkvice.

Na današnji dan 4.maja 1995.godine u 43-oj godini života na izvršenju borbenog zadatka poginuo je komandant Čalkić. Ostao je u sjećanju kao vrijedan, nesebičan i hrabar borac. Njegovi ga saborci pamte kao pravednog vođu koji je insistirao na časnoj borbi i odnosu prema protivnicima.

Cvijeće na njegov mezar su položili članovi porodice te delegacije  Udruženja antifašista i boraca NOR-a, Udruženja RVI Općine Zenica, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Gradskog odbora SDA Zenica, Gradskog odbora SDP Zenica i Grada Zenica.

Rahmetli Rešad Čalkić rođen je 14. februara 1952.godine u Zenici. Osnovnu i srednju školu završio je u Zenici, a Pravni fakultet u Sarajevu. Veći dio svog radnog vijeka proveo je u Željezari Zenica odnosno u Rudarsko-metalurškom kombinatu, gdje je obavljao vrlo odgovorne poslove. Također, prije rata obavljao je  i druge značajne dužnosti u organizacijama i institucijama u Zenici. Bio je dugogodišnji društveni radnik. Posebno se isticala i njegova uloga u radu sindikata gdje je slovio kao istinski borac za ostvarivanje radničkih prava.

Bez kolebanja, početkom aprila 1992.godine, Rešad Čalkić stao je uz svoj narod, odlučno  riješen da se bori za odbranu ugrožene slobode, za odbranu svoga grada i svoje domovine, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Rahmetli Rešo ušao je u tadašnju kasarnu kao komandant Drugog bataljona u sastavu Prve zeničke brigade. U veoma kratkom vremenu trebalo je uložiti mnogo truda, da se okupe borci, opreme i naoružaju, vojnički ustroje i pripreme za odbranu. Drugi bataljon pod komandom Rešada Čalkića to je radio u Osnovnoj školi  u Radakovu, a potom na Smetovima. Nakon toga počeli i prvi ratni zadaci na području zeničke opštine i na visočko-ilijaškom ratištu. Rahmetli Rešo je sve zadatke radio sa maksimalnom odgovornošću i profesionalnošću. U procjepu između zahtjeva opstanka i dostojanstva, vođeni i motivisani urođenim osjećajem za pravdu i patriotizam, morali smo voditi računa i o jednom i o drugom i sačuvati oboje. Tu mjeru oružane borbe za opstanak, ali i očuvanje dostojanstva, znao je dobro odrediti rahmetli Čalkić.

Ostala su u sjećanju  njegova prepoznatljiva obraćanja borcima kada je insistirao na časnoj borbi i odnosu prema protivnicima, kada je strogo kažnjavao krađu, koja se od nekih podvodila pod ratni plijen, i kada je to sve radio javno i pred postrojenom jedinicom.

Tokom ratnog perioda za potrebe Armije Republike Bosne i Hercegovine i grada Zenice, obavljao je odgovorne poslove u Željezari Zenica, da bi se 31.01.1995.godine ponovo angažirao u jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine u ulozi komandanta 303 viteške brdske brigade.

Ratna 1995.godina bila je period stasanja i narastanja naše Armije u respektabilnu vojnu snagu, koja je pohodila putevima oslobađanja teritorija Bosne i Hercegovine. Rešino veliko iskustvo i znanje, intelektualna širina, visoka radna odgovornost i patriotizam, dali su novi poticaj i zamah 303 viteškoj brigadi u borbi protiv agresora. Uz sve ove kvalitete, rahmetli Rešada su krasile osobine izuzetne ljudske dobrote, blagosti i naglašenog osjećaja za brigu o običnom čovjeku, o svakom borcu, o ranjenicima, o porodicama šehida i poginulih boraca. Za sebe kao komandanta nije tražio nikakve privilegije. Ono što je sljedovalo borcima pripadalo je i njemu. Bio je to starješina visokih moralnih vrijednosti koga su svi uvažavali i poštovali.

U ratnom vihoru borbe za odbranu Bosne i Hercegovine, naša Armija se 04. maja 1995.godine sučila sa gubitkom još jednog svog saborca,  izgubila je Rešada Čalkića-Rešu komandanta 303 viteške brigade. Toga dana, nakon obavljenog posla u komandi 3 korpusa, komandant Čalkić je iz Zenice krenuo na IKM brigade u s. Jelići. Usput je odlučio da, u sklopu predstojećeg borbenog zadatka,  obiđe posadu BsT i izvrši dodatno izviđanje terena sa objekta Javor na šerićko-teslićkom ratištu. Tokom vožnje u mjestu Podjezera na putnoj komunikaciji Podjezera – Blatnica vozilo je nagazilo na neprijateljsku minu. Komandant brigade je poginuo, a njegovi saputnici pomoćnik komandata za moral  i vozač su ranjeni. Bio je to izuzetno težak udarac za brigadu.

Božije određenje smrti u izvršavanju jedne časne i svete dužnosti zadesilo je mnoge naše saborce. U dolasku našeg suđenog časa i odlaska sa ovog dunajluka, naša je obaveza da prenosimo istinu o našoj časnoj borbi i ljudima koji su dali svoje živote za odbranu napadnute domovine i očuvanje svoga identiteta.

Rahmetli Rešo svojim je djelima i držanjem pokazao prave vrijednosti i smisao čovjekovog života i borbe za slobodu i ljudsko dostojanstvo. U ovdašnjem postratnom vremenu kada se susrećemo sa erozijom morala, lažnih vrijednosti i idola, ljudske vrijednosti koje su krasile Rešada Čalkića i ostale naše heroje branice Bosne i Hercegovive  trebamo isticati i njima se rukovoditi u našoj sadašnjoj borbi za očuvanje tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu i ekonomskog prosperiteta svih njenih građana.

Ne zaboravimo žrtve proteklog rata, naše šehide i poginule borce i njihove porodice, veterane rata i civilne žrtve. Imajmo prema njima dužno poštovanje, očuvajmo njihovo dostojanstvo, obezbjedimo ono što im ljudski pripada. Na ovom prolaznom dunjaluku oni nisu dužnici. Mi smo dužni.

Odlukom Predsjedništva od 12.01.1996. godine Rešad Čalkić je posthumno promovisan u čin pukovnika.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno