Sudske klupe

Video: U Zenici uništavaju automobile višestrukih povratnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U ZDK-u uništavaju se vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici. Za dvije godine je uništeno 149 automobila, a za 113 se čekaju pravosnažna sudska rješenja. U policiji su, kažu, zadovoljni rezultatima. Načelnik Sektora uniformirane policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Esnaf Buza kaže da je u početku bilo određenih problema, ali danas, nakn dvije godine, policija ima sve manje problema. Policija u Zenici djeluje i preventivno. Mjesecima je pojačano njihovo prisustvo na frekventnim saobraćajnicama, jer su nezadovoljni stanjem sigurnosti.

“U tom pravcu, mi smo u proteklom periodu izvršili nabavku više pokretnih, mobilnih uređaja za mjerenje brzine i pojačanim akcijama u zadnjih nekoliko mjeseci mi smo povećali broj prekršajnih naloga”, kaže Buza.

Bez ‘preventivne’ policije

“U susjednom KS-u kantonalno pravosuđe postiže dosta lošije rezultate, sudeći po statistici, iako isti Krivični zakon važi u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovdje nema preventivnog prisustva policije, ni na raskrsnici gdje su nedavno stradale dvije studentice”, izvještava Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere. A broj nesreća je mnogo veći. Prošle godine ih je u ZDK-u evidentirano 4.580, a u KS-u 11.475. U ZDK-u je tokom 2015. godine počinjeno 2.729 prekršaja javnog reda i mira, a u KS-u 6.360. Broj uništenih vozila čiji su vlasnici prekršili zakon se ne može porediti, jer u Sarajevu takva praksa, ne postoji objašnjava komesar MUP-a KS-a Vahid Ćosić.

“Što se tiče uništenja, nismo imali. Ali smo imali licitacije, gdje smo, u dogovoru s Općinskim sudom u Sarajevu, pravosnažnim rješenjima oduzeli sredstva izvršenja višestrukih povratnika i zaradili ta sredstva. Ta sredstva su uplaćena u budžet KS-a”, dodaje.

Nezvanično saznajemo da su neka od tih prodatih auta na kraju završila kod istih osoba od kojih su oduzeta. Ekspert za sigurnost saobraćaja iz Sarajeva Osman Lindov ističe kako iz više razloga treba uništavati oduzeta vozila.

Detektirali problem na vrijeme

“Drugi postupci pokazali su se da nisu dovoljni da na takav način smanje pogotovo obijesne vožnje. I to bi bio dobar postupak kad bi ga usvojili u cijeloj Bosni i Hercegovini”, dodaje. Razlika u nivou sigurnosti između dva kantona je rezultat rada policije, smatra profesor Jasmin Ahić iz Sarajeva. Kaže da su u Zenici na vrijeme detektirali probleme i sada rade na njihovoj prevenciji.

“Znači, pretresima – kako u javnom saobraćaju, tako i u javnim prostorima, ali i privatnim prostorima, tipa ugostiteljskih objekata, odnosno famozno govoreći racijama”, dodaje. Stručnjaci upozoravaju da će u suprotnom bh. građani i dalje stradati na ulicama. Pješački prielazi i tramvajska stajališta u Sarajevu svakodnevno podsjećaju na to.

Izvor: Al Jazeera

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno