Zenica

Video otvaranja skupa Jezik-književnost-kultura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Video otvaranja skupa Jezik – književnost – kultura – U Zenici je otvoren i počeo sa radom VI međunarodni naučno-stručni skup “Jezik – književnost – kultura” kojeg organizira Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.
Otvaranje je održano u Hotelu Dubrovnik. Pogledajte uvodna izlaganja dekana Filozofskog fakulteta Damira Kukića i rektora Univerziteta Zenica Dževada Zečića.

Skup je okupio pedesetak značajnih imena iz svijeta nauke i stvaralaštva. Na skupu su govorili doktor Agata Javosek, sa Instituta za slavistiku Univerziteta u Poznanu i članica Poljske akademije nauka, na temu Razvoj prosvetiteljstva u Bosni i Hercegovini. Profesor Damir Kukić, dekan Filozofskog fakulteta u Zenici govorio je o “Odnosu između kulture i ideologije”, a jedan od predavača, profesor Nebojša Vasić, osvrnuo se na jezik u kontekstu purizma slavenskih jezika.

Razgovori i skup su vođeni u nekoliko sekcija, o književnosti, jezicima, kulturi i ideologiji. Filozofski fakultet u Zenici, u partnerstvu sa njemačkom ambasadom u Bosni i Hercegovini realizuje dvodnevni skup.
Ataše za kulturu u Njemačkoj ambasadi, Suzan Matis, svoje obraćanje javnosti posvetila je životu i djelu velikog njemačkog pjesnika Hajnrika Hajnea, jednog od najvećih pisaca u istoriji svjetske i evropske književnosti, ovdašnjoj javnosti poznatog i kao autora sevdalinke “Kraj tanana šadrvana”.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno