Ljudi

VIDEO: filigranski zanat Seada Kaljića (Federacija+)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: filigranski zanat Seada Kaljića (Federacija+) – Filigrani su majstori koji precizno i vješto ukrašavaju nakit. U Zenici desetljećima filigranom se uspješno bavi Sead Kaljić.

Bosanske kujundžije i filigrani postali su nadaleko poznati u Osmanskom carstvu. Nekada su kujundžijski esnafi brojali stotine majstora i kalfi, a na stručnim ispitima se dokazivala vještina i kreativnost majstora.

Iako je industrijska proizvodnja nakita uznapredovala, mnogi će se odlučiti za unikatan ručni rad majstora koji umijećem čuvaju historiju i ljepote naše zemlje.

Filigranski zanat kao primijenjena umjetnost gubi svoju izvornu formu, jer mnoge radnje se zatvaraju odlaskom majstora u penziju. Promocijom unikatnih bosanskih zanata mogu se stvoriti nova radna mjesta. Unikatni ručni rad će se uvijek cijeniti. Kreativnost majstora garantuje da će, ipak, posla biti i u budućnosti.

O filigranskoj tehnici i vještinama u Federaciji plus više saznajte na OVOM LINKU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno