Info

Vedro i posoljeni zrak na Biokovu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vedro i posoljeni zrak na Biokovu- Udruženja za razvoj planinarstva i sportskog turizma Vedro iz Zenice organizovalo je jedinstven izlet spajajući planinu sa morem i kupanjem u prelijepoj Dalmaciji.

21.05.2016. godine u ranim jutarnjim satima 70 učesnika u organizaciji udruženja Vedro uputilo se na nezaboravno putovanjem Dalmacijom sa željom da osvoji daleko poznati planinski vrh Vošac na Biokovu. Istina je da je bilo drugačije, Biokovo je osvojio srca svih tih planinara.
U subotu, u prijepodnevnim satima učesnici su već udisali čisti morski zrak u kampu „Baško Polje“ u koji su se smjestili i brzo zaputili prema čistim i slobodnim plažama uživajući u sunčanom danu, kupanju i odmoru.

Predvečer se grupa prošetala Makarskom posmatrajući planinu kojom će se već sutra pohoditi. Već ranom zorom grupa od šezdesetijednog planinara napustila je kamp i autobusom se zaputila prema početnoj tački „Kotišina“ u Makarskoj. Prije početka uspona, vodiči su koloni dali potrebne upute, nakon čega su se svi uz veselu atmosferu zaputili sa 200 mnv prema odredištu, Vošac (1421 mnv). Sunčeva svjetlost polako je počela osvjetljavati put i pokazivati ljepotu prirode i Botaničkog vrta Kotišina. Penjući se prema uzvišenjima pružao se pogled prema moru, prelijepim otocima, dok se Makarska polako budila, sa sunčevim zrakama na ulicama.

Aparati su počeli da bilježe momente i prizore oduševljenih učesnika koji su u koloni dugoj 300 m pažljivo koračali prirodnim sepertinama hrvatskog kamenjara. Nakon 5 sati pješačenja uz kratke pauze, velikih uspona prema Pržinovcu i laganog hoda u pravcu najvišeg vrha Sv. Jure, grupa stiže do Vidikovca Štrbina na kojem sa oduševljenjem i pobjedonosno uživa u pogledu na Makarsku, Baške vode, Brač, Hvar…

Poslije predaha i mnoštva fotografija, tajnog dogovora grupe, učesnici su se zaputili prema planinarskoj kući Vošac na kojoj su pomogli u iznenađenju romntičnog planinara iz Kaknja da zaprosi svoju izabranicu. Natpis „Will you marry me“ dug 7 metara razmotao se na 1421 mnv, uz pomoć svih planinara koji su se tu našali iznenadio je Tinu Kovačević. Igor Majdanović, izabrao je ovaj momenat kako bi kleknuo na koljena i u društvu planinara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske dobio odgovor „Da“.

S obzirom na paralelno održavanje tradicionalne manifestacije „U susret proljeću“ HPD „Biokovo“ zenički planinari su ugošćeni sa ručkom i dobrim druženjem. Stekla su se određena poznanstva i dogovarala buduća druženja na hrvatskih i bh. planinama. Veliko hvala ide HPD „Biokovo“ i sestrama Gudelj na prijateljskom odnosu i dočeku. Dogovarani su i naredni susreti kako u Hrvatskoj tako i u Bosni. Kada je sunce već prelazilo na drugu polovicu, bilo je vrijeme za povratak. Vrelina i usijani kamen nisu zasmetali da se nastavi uživati u jedinstvu posoljenog zraka i ljepote pogleda spoja plavetila mora i neba. Sretnici su uspjeli da vide i divokoze, zaštitni znak Nacionalnog parka „Biokovo“ koje su se penjale na neizgled nemoguća mjesta na stijenama.

Učesnici su uz manje pauze i hvatanje hladovine stigli u popodnevnim satima do mora, najniže tačke i ponosno posmatrala gordu planinu na kojoj su se tek nekoliko sati kretali. Odmor uz morsku vodu, okrepljujuće piće i sladoled dao je priliku za prepričavanje doživljaja i utisaka. Neki su rekli da je dovoljno što su jedanput bili i da nastavljaju da hodaju po bosanskohercegovačkim planinama, a neki su se zarekli da će doći opet, ovaj put na krov Biokova.

Pored prehodanih 17 km sa visinskom razlikom od preko 1200 m, Vedro se u ovom vikendu može pohvaliti i učešćem svoga člana na tradicionalnoj trci od Makarske do vrha Vošac u kojoj je mladi Kenan Hrustemović u svojoj kategoriji osvojio drugo mjesto. Za mladog Kenana ovo su pripremne trke za GM4O – Gorski maraton 4 Opštine u Sloveniji. Udruženje Vedro već u nedjelju 29.05.2016. organizuje drugi izlet, Skakavac kod Sarajeva gdje će se uživati u prirodnim ljepotama Bosne i hercegovine, šumama, rijekama i vodopadu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno