Politika

Ulične akcije članice Foruma žena SDP BiH ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ulične akcije članice Foruma žena SDP BiH ZDK – Uličnim akcijama  u Zenici, Maglaju   i  Kaknju  članice Foruma žena SDP BiH ZDK obilježile 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – Aktivistice Foruma žena SDP BiH ZDK priključile  su se obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama  i to organizacijom uličnih akcija   u Zenici, Maglaju i Kaknju, koje su simbolično počele u svim gradovima u 11:55h. Tom prilikom skrenuta je pažnja da nasilje nad ženama i nasilje u porodici nisu ekscesni oblici nasilja već su rezultat sistematskih odnosa rodne neravnopravnosti i nesrazmjernog odnosa moći između muškaraca i žena.

Razorna moć rodno zasnovanog nasilja sprječava žene da aktivno sudjeluju u društvenom i političkom životu, narušava odnose u porodici i zajednici i negativno djeluje na cjelokupno društvo. Prema nalazima istraživanja u BiH, više od polovine žena doživjelo je bar neki oblik nasilja nakon što je navršilo 15 godina. Kao socijaldemokratkinje, iznimno smo zainteresirane za potpuno razobličavanje rodno zasnovanog nasilja i poduzimanje mjera za njegovo suzbijanje do eliminacije jer je ono, uz druge faktore, jedna od zapreka postizanju ravnopravnosti i jednakopravnosti u društvu, a samim tim i bržem razvoju cjelokupnog društva.

Želimo demokraciju koja podrazumijeva i paritet i punu participaciju koja će obezbijediti rodnu ravnopravnost, pravo na dostojanstven život bez nasilja, pravo na slobodan izbor, pravo na slobodnu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, jednakost svih porodica i podršku za njihovu neprocjenjivu društvenu ulogu brige o svojim članovima, bez obzira o tome o kojem obliku porodice se radi.

Akcije su izazvale veliko interesovanje građana i građanki   Zenice, Maglaja i Kaknja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno