Naše

Ulicamamo: Otvoreno pismo Miradu Hadžiahmetoviću

otvoreno pismo Miradu Hadžiahmetoviću
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoreno pismo Miradu Hadžiahmetoviću – Poštovani gosp. Mirade, već drugi put ushićeno pratim Vašu predizbornu kampanju prvo za općinskog Načelnika, a sada Gradonačelnika Zenice. Mogu reći da sam nemalo impresioniran šarolikošću Vaših ideja za razvoj Grada u kojem živim, dovitljivošću u nalaženju načina kako da Zenica postane prvo kulturni, ekonomski i zabavni, a evo sada i intelektualni centar regije i Azije u srcu Evrope.

Moram priznati da ovoliki nivo smjelosti nisam vidio ranije (iako ne pratim pomno političke kampanje, ali Vaša je, priznat će mnogi, posebna) tj. otkako su demokratske tekovine došle u naše krajeve i dozvolile da bagra koja kontinuirano vlada ovim prostorima vlada beskonačno koristeći dogmatske i priproste načine zavođenja biračkog tijela. U duhu tih demokratskih tekovina, a potaknut pomenutom dovitljivošću, odlučio sam da javno i ja kao dio biračkog tijela koji će odlučiti o tome ko će vladati Gradom iskoristim priliku da zatražim ne samo od Vas nego i svih kandidata za Gradonačelnika Zenice ono što bi ja volio da vidim u Gradu naredne četiri godine.

Moja lista želja nije jednostavna, ali mi se čini kao realna i izvodljiva, te da će u vremenu koje je pred nama bitno uticati na život Grada, regije i Azije. U svakom slučaju uzimajući u obzir Vašu otvorenost prema idejama, moglo bi se reći da i jeste jednostavna, ali taj sud ćemo ostaviti ljudima i vremenu.

Prvo – idemo od lokalnih potreba. Zavidim malo ljudima koji žive u čaršiji. Ja sam rođen i živim u Zenici, ali nisam nikad uspio kupiti stan u čaršiji. Tako se zbog udaljenosti mojih Crkvica od čaršijskih kafana, utakmica, narodnih veselja, kokica i točenih sladoleda osjećam manji Zeničanin od ovih što su došli iz kasaba i pokupovali stanove u centru. Eh tu imam prijedlog da čaršiju približim Crkvicama, u inat svim došljama i konačno povežem ovaj dio Grada sa centrom.

Predlažem tobogan sa relacije O.Š. Mak Dizdar (ima gore prostora za početnu stanicu, neki dan sam prolazio) do Konjske česme (tamo je malo guravo sa prostorom, ali možemo posjeć onu vrbu). Taj tobogan bi nas Crkvičane spuštao drito u čaršiju i to na stotinjak metara od onih kokica i tako bi se i mi osjećali konačno kao pravi Zeničani.

Crvenom linijom je obilježena putanja tobogana.Isprekidanom crvenom linijom potencijalne sekundarne linije.
Možda bi taj tobogan najedio one što su plaćali onoliko kvadrat u čaršiji, a ako želite da ih smirite može se i njima napraviti tobogan od Kineskog (malo bi bilo guravo za onaj od T1, ali mislim da bi oni sa Mašinskog mogli riješit problem), Lamele ili sa Mokušnica do Konjske česme – bili bi zadovoljni, a mi iz Crkvica bi opet znali samo imamo ekskluziva tobogan.
U tom slučaju bi ona vrba definitivno nadrljala.Drugo – nedavno su talibani uništili kipove Buda u kamenu koji su bili dio svjetskog kulturnog nasljeđa. Svijet je ostao bez Buda i ja očajno želim da se to promjeni. Razlozi nisu samo lični (lični razlog je što mi je Buda pravo simpa i podsjeća me na čovjeka što je prodavao polivene u osnovnoj), nego ekonomski i kulturološki.- Ekonomski: U Vašoj strategiji za razvoj Grada vidim da planirate dovesti 100.000 kineza u Zenicu (na radost zeničkih taksista koji naplaćuju vožnju po glavi, a u Golf četvorku ih može stat šestoro minimum), ali niste razmišljali o tome da oni ne idu u džamije i crkve. Zato bi jedan kameni Buda bio pravi potez. Priznajem da nisam upoznat koliko im treba prostora oko Bude, tj. da li hodaju oko njega i mumlaju ili mu pak prinose žrtve u vidu kokoški (što je još jedan ekonomski korak u razvoju mesnog obrta, vidite kako se stvari razvijaju), ali to mogu riješiti oni iz međureligijskih vijeća.- Kulturološki: Kada osjetljivi evropljani čuju da Zenica ima Budu ima da pošalju sve rojters i diskaveri ekipe da snime dokumentarce o njemu,a tu im možemo prodavati čikene (ako se ispostavi da je opcija sa prinošenjem kokoški tačna) i naplaćivati im crkvički tobogan jer su turisti.Malo je teško odlučiti se za mjesto Bude. Najlogičinija opcija bi bila na kamenolomu uz Babinu rijeku, ali ako bi htjeli baš ekskluzivu i ako neko uleti sa kreditom moj prijedlog bi bile Klopačke stijene. Tako bi kinezi morali plaćati taksi sa jednog kraja grada na drugi a i putnici autoputem bi imali šta slikati prolazeći kroz Zenicu. Evo kako bi izgledalo na Klopačkim stijenama:

Ne znam kako Vam se sviđaju ove ideje, ali meni su baš dobre. Sa ova dva prijedloga riješili smo nekoliko problema sa kojima se prsi svaki Gradonačelnik, čak i zapadnjački – infrastruktura, religijsko razumijevanje i ekonomija malih obrtnika. Vi ste već riješili problem velike ekonomije i bilo je potrebno samo da se riješi mala.

Zahvaljujem na pažnji. Volio bi da i obični građani Zenice koji imaju ideje o razvoju Grada budu slobodni i da ih predstave javnosti. Demokratsko opredjeljenje ne daje za pravo samo kandidatima za Gradonačelnika da misle i predstavljaju ljudima svoje ideje, nego i građanima koji takve biraju.Aldin Šehić/Ulicamamo.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno