Zločini

U rukama građana BIH milion komada oružja

Oružje zapljenjeno od građana
Oružje zapljenjeno od građana
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U rukama građana BIH milion komada oružja – Pucnjave i bombaški napadi u našoj zemlji u posljednje vrijeme su postali svakodnevnica. Nelegalno oružje do kojega je sve lakše doći preplavilo je naše ulice i svakodnevno ugrožavaju živote. Tome u prilog idu podaci Federalne uprave policije o količini oduzetog naoružanja tokom ove godine, ali i Centra za sigurnosne studije o opasnosti koja vreba na ulicama.

U rukama građana Bosne i Hercegovine nalazi se više od milion komada različitog naoružanja, kako legalnog tako i nelegalnog. Prema istraživanju Centra za sigurnosne studije, bh. građani imaju dozvole za 350.000 komada oružja koje u velikom broju otpada na lovačka udruženja, a kada je u pitanju posjedovanje onog nelegalnog naoružanja, brojka je dvostuko veća i doseže 750.000. To zapravo znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu naoružanja.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, za Faktor je pojasnio kako su građani ranije nabavljali oružje zbog osjećaja nesigurnosti.

-U istraživanju koje smo proveli 2004. godine građani su smatrali da trebaju imati naoružanje zbog osjećaja nesigurnosti i mogućnosti obnove sukoba. U posljednjoj studiji razlog za nabavku naoružanja je zaštita svoje porodice i svoje imovine. Također, jedan od razloga je nepovjerenje u institucije sistema – kazao nam je Hadžović.

Nesigurnost i samozaštita

Sudeći prema podacima Federalne uprave policije, trend naoružavanja građana i dalje ne jenjava. Naime, u prvih devet mjeseci ove godine izdato je 5376 oružanih listova za fizička lica što je za 134 više u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, također je i oduzeta određena količina nelegalnog naoružanja. Samo u prvih devet mjeseci ove godine na području Federacije oduzeto je 677 komada oružja i to automatske i lovačke puške, pištolji, teško oružje, tromblonske mine, ručne bombe, eksploziv, ali i više od 8000 komada municije te velika količina petardi.

Oduzeta su 292 nelegalna pištolja, 122 lovačke puške, 15 komada teškog naoružanja (puškomitraljezi, PAM i slično), 70 automatskih puški, odnosno velika količina municije i petardi.

Loša kaznena politika

Hadžović pojašnjava kako se upravo upotrebom nelegalnog naoružanja napravi 90 posto krivičnih djela u našoj zemlji.

-Vlasti se moraju aktivnije uključiti u rješavanje ovoga problema. Imamo razne akcione planove koji se polovično provode. Mora se mnogo više raditi – kaže Hadžović.

On pojašnjava kako je najprije neophodno podizanje svijesti o opasnosti koju proizvodi to nelegalno naoružanje.

– Svakodnevno vidimo posljedice velikog broja nelegalnog naoružanja na ulicama. Sigurnosne institucije moraju aktivnije raditi na suzbijanju ovolikog broja nelegalnog oružja na ulicama. Problem je i nejednakost zakonskih propisa u kantonima u Federaciji. Zakoni nisu harmonizovani niti su u skladu sa propisima EU-a. Na tome se također mora raditi kao i na pooštravanju kaznene politike kada je u pitanju nelegalno posjedovanje oružja – kaže Hadžović.

Zbog činjenice da u Federaciji BiH nema jedinstvenog zakona o oružju, nošenje nelegalnog oružja u nekim kantonima je krivično djelo, a u nekim samo prekršaj.

Nošenje i držanje oružja bez odobrenja u Sarajevu je krivično djelo za koje je kazna od šest mjeseci do tri godine. Ali, svi koji posjeduju nelegalno oružje, ne moraju ići u zatvor.

U našoj zemlji veoma su česta i hapšenja zbog nelegalnog posjedovanja oružja. Međutim, kako kaže i sam Hadžović, loša kaznena politika dovodi do toga da jedna te ista osoba u šest mjeseci biva uhvaćena tri puta sa nelegalnim naoružanjem

U RS-u predate 863 puške

Od 1. septembra 2013. godine, kada je u RS-u zvanično počela kampanja “Biraj život bez oružja“, pa do 31. decembra prošle godine, građani su policiji RS-a predali 863 komada dugih cijevi, 55 komada kratkih cijevi, 14.045 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 241.344 komada municije i 1805 komada drugog naoružanja.

(E. F./Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno