Naše

U laži su kratki “klikovi”: naša Tačka na “i”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U laži su kratki “klikovi”: naša Tačka na “i”- Suočeni vrlo često sa bezočnim plagiranjem većine naših sadržaja, ideja i projekata, mislili smo da ljudska glupost u prepisivanju tuđeg rada ne može ići toliko daleko da se reže, prepisuje, a čak i ne pročita šta se ukrade sa najposjećenijeg portala u Zenici, Zenicabloga.

Benigna, u opsegu svih posjeta beznačajna vijest o manjoj saobraćajnoj nesreći kod Vranduka danas je najnoviji konkretni primjer da se ne poštuje elementarno pravilo i moralno načelo da se izvor informacije, kad se već ne pita za dozvolu prenošenja, uredno potpiše što implicira i stavljanje linka na originalni sadržaj.

udesvranduk1

U dogovoru sa našim saradnikom A.O., koji je danas iz vozila u vožnji napravio dvije fotografije, a onda nas obavjestio o karakteru i elementima fotografisane nesreće, svjesno i namjerno smo napravili dvije greške u izvještaju objavljenom u 13.46, i to postavili nepravilno napisane riječi “povriojeđene” i “vranduk“, umjesto “povrijeđene” i “Vranduk“. Uz to, stavili smo watermark natpis Zenicablog foto nasred umjesto uobičajeno u uglu fotografije. Pogledajte:

udesvranduk0

Prepisivači, umjesto prijenosa članka i potpisivanja, sebe postavljaju kao autore, prenose pogrešno napisan sadržaj, a  kad se suoče sa zaštićenom fotografijom, umjesto da postave ilustraciju i time priznaju da nisu bili na licu mjesta, “kropuju”, odnosno režu fotografiju oštećujući je do nivoa lošeg ukusa. Ipak, i tu im je promakla “tačka na i” u riječi “zenicablog”. POGLEDAJTE DVA PRIMJERA iz bližeg okruženja:

udesvranduk3 udesvranduk2

Ovo pojašnjenje je nepotrebno našim posjetiocima, koji znaju ko je jedno mjesto za sve informacije iz Zenice. Ali informacije koje su provjerene, te tek onda objavljene. Svakodnevno iskrivljavanje, izvlačenje rasterisanje i postavljanje fotografija prekrivenih oznaka Zenicabloga, može i treba na kraju završiti gdje mu je mjesto – na sudu.

Ovaj post za one koji nas redovno prate samo u cilju “dobijanja ideja za vlastite radove” je posljednje upozorenje da ćemo ubuduće javno objavljivati imena i dokaze o krađi, ali i imena kradljivaca.

NAGLAŠAVAMO SVIM ČITAOCIMA, ali i vlasnicima i  UREDNICIMA PORTALA da sadržaje sa Zenicabloga mogu dobiti UVIJEK bez ikakvih posebnih uvjeta, osim onih propisanih profesionalnom etikom, a to su navođenje izvora, te postavljanje hiperaktivnog linka na originalni sadržaj.

Također, mediji mogu, kad zatraže, dobiti fotografije bez oznaka uz navođenje autora. Naše fotografije i tekstove, na upit, do sada su koristili BHRT, Index.hr, Avaz.ba, B92, Al Jazeera Balkans, te desetine drugih respektabilnih medija, a nebrojeno puta smo kolegama iz TV kuća ustupili i video sadržaje.

Međutim, “sitne duše”, koje samo svojoj publici “prodaju maglu” o svom značaju, ako već ne mogu preuzeti i potpisati naš sadržaj, imaju dvije mogućnosti: da ne pišu o tom događaju ili da se prestane baviti poslom kojeg ne znaju.

u zemlji krvi

ZB svakog dana objavljuje dvadesetak informacija ISKLJUČIVO iz Zenice i opće informacija za Zeničane. Pozivamo kolege koje nemaju fizičkih ili intelektualnih kapaciteta da sami rade posao da objavljuju ono što imaju, ne kradeći tuđe, jer ko krade kad-tad bude (kao večeras) uhvaćen u krađi, a ponekad završi i na sudu.

Za kraj. Jučerašnjih 52.000 posjeta u jednom danu, nepun milion učitavanja u decembru, govore šta čitaoci misle o ZB, a broj organizacija, institucija i poznatih ličnosti, koje žele da im se objave i najave nađu na ZB govore o tome šta ljudi koji prate medijsku sliku misle o nama, ali i drugima. Zato, u duhu profesionalnosti koje nažalost manjka posljednjih godina, pozivamo sve da principe fer poslovanja zadrže ili napuste ovaj posao, kad ga ne obavljaju po profesionalnim standardima poznatim širom svijeta.

Uredništvo Zenicabloga.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno