Info

U BiH raste broj saobraćajnih nesreća

U BiH raste broj saobraćajnih nesreća
U BiH raste broj saobraćajnih nesreća
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini je u protekle dvije godine značajno povećan broj saobraćajnih nesreća. U 2014. ih je registrirano 500 više nego u 2013. godini, a povećan je i broj nesreća s poginulim i ozlijeđenim.

Al Jazeera je objavila istraživanje EuroRAP-a i BIHAMK-a koja kažu da je samo na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u 2014. godini registrirano 52 dionice, koje su ocijenjene kao visokorizične. Još više zabrinjava što neke od njih povezuju najveće gradove u Bosni i Hercegovini.

Tako, jedna od najkritičnijih dionica za saobraćaj u Bosni i Hercegovini duga je oko 100 kilometara i spaja Sarajevo i Živinice.

Federalna uprava policije navodi da su se 2014. godine na cestama na području Federacije BiH dogodile 27.844 saobraćajne nesreće u kojima je poginulo 161 osoba, dok je broj teže ozlijeđenih 1.022, a lakše 5.856 osoba.
U manjem bh. entitetu, Republici Srpskoj, u 2014. godni je poginula 131 osoba. Praktično, pokazuju istraživanja, u BiH je broj saobraćajnih nesreća tri puta veći nego u Evropi.

No, nije samo loša cesta uzrok saobraćajnih nesreća. Sudski vještak za promet Ševal Kovačević kaže da saobraćajne nesreće u BiH najčešće uzrokuje neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, nesposobnost za vožnju, alkohol, umor, utjecaj droga, oduzimanje prava prvenstva, skretanje s ceste, piše Patria.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno