Biznis

Turisti u BiH: Više Turaka nego Srbijanaca i Hrvata, Korejanci ispred Arapa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Turisti u BiH: Više Turaka nego Srbijanaca i Hrvata, Korejanci ispred Arapa – U većini novinskih tekstova u kojima se izvještava o procvatu turizma u BiH, a prvenstveno u trima glavnim destinacijama, Sarajevu, Mostaru i Međugorju, napadno se akcentira veliki porast broja gostiju iz arapskih država, što u nekim slučajevima sadrži elemente fobičnog rasizma.

No, objektivna slika turističkog buma BiH, koji je evidentan, nešto je drukčija ako se izvještaji o turističkim posjetama potkrijepe zvaničnim brojkama.

Stoji činjenica da je broj posjeta iz arapskih država snažno porastao, no još je uvijek riječ o zanemarljivom broju u poređenju s turistima iz susjednih država, pa čak i turista s Dalekog istoka.

Iz svih arapskih država, Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije, Arapskih Emirata, još uvijek ima duplo manje turista nego iz susjedne Hrvatske ili pak Srbije.

Evo pokazatelja koji to potkrjepljuju.

U prvih šest mjeseci ove godine, turski turisti definitivno su preuzeli primat po broju posjeta u BiH u odnosu na turiste iz Hrvatske i Srbije, koji su do sada bili najbrojniji, izvještava Indikator.ba.

U prvih šest mjeseci ove godine turističkih posjeta iz Hrvatske bilo je 41.673. a iz Srbije 35.829.

U istom periodu ove godine BiH je posjetilo 4.039 turista iz Saudijske Arabije, 3.519 iz Kuvajta, a iz svih ostalih arapskih država manje od 5.000.

Turisti iz Južne Koreje još su uvijek brojniji od turista iz svih arapskih država zajedno: u prvih šest mjeseci iz Južne Koreje bilo je čak 19.384 turista, iz Kine je bilo 6.242 a Japana 3.662.

Iako je arapskih turista još uvijek manje nego turista iz Južne Koreje, najveću ekonomsku korist BiH ima upravo od arapskih turista. Oni se u prosjeku zadržavaju 7 dana, dok se turisti s Dalekog istoka zadržavaju maksimalno 2 dana (prosjek 1,7 dana), a turisti iz Srbije i Hrvatske još i kraće – u prosjeku 1 dan.

Arapi su u pravilu i bolji potrošači u restoranima i trgovinama, za razliku od asketskih turista s Dalekog istoka koji rijetko zalaze u restorane a još rjeđe u trgovine.

I, da, kad smo već kod porasta broja stranih turista svakako treba istaknuti primjer Izraela, budući da je predsjednik RS-a Milorad Dodik  svojevremeno najavljivao velike turističke planove s ovom državom.

Ovo je jedno od rijetkih obećanja koje je Dodik ispunio. Broj turista iz Izraela porastao je za preko 250 posto! U prvih šest mjeseci prošle godine iz Izraela je u RS stiglo 128 turista a ove godine, u prvih šest mjeseci, čak 318!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno