Nogomet

Svjetsko prvenstvo u fudbalu ima novi format

Svjetsko prvenstvo u fudbalu ima novi format
Svjetsko prvenstvo u fudbalu ima novi format
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetsko prvenstvo u fudbalu ima novi format  – Đani Infantino se pohvalio kako je dobio podršku konfederacija za projekt proširenja Svjetskog prvenstva. Predsjednik FIFA je još tokom kampanje za šefa krovne fudbalske organizacije obećavao da će povećati broj reprezentacija s 32 na 40, da bi u međuvremenu došao na novu ideju: SP sa 48 reprezentacija.

Konačna odluka pašće 9. januara kada se sastaje Savjet FIFA, a novi format počeće se primjenjivati od SP-a 2026. godine. Među nekoliko opcija koje je Infantino zasad prezentovao najveće šanse da bude usvojena ima ona prema kojoj bi 48 reprezentacija bilo raspoređeno u 16 grupa po tri reprezentacije u kojima bi trećeplasirani ispadao. Pobjednici skupina i drugoplasirani iz svake grupe (ukupno 32 reprezentacije) nastavljali bi takmičenje nokaut sistemom, piše Gol.hr.

Najveći Infantinov argument za ovakav format SP-a je taj što se ne bi povećavao broj utakmica čemu se oštro protive klubovi. Oni su već ranije izrazili bojazan zbog mogućeg dužeg trajanja cijele smotre, ali Infantino je ovim potezom efektno ugasio njihovo nezadovoljstvo.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno