Info

Sve više Arapa u BiH

U ovoj godini u BiH registrirano na desetine agencija za promet nekretninama u arapskom vlasništvu
U ovoj godini u BiH registrirano na desetine agencija za promet nekretninama u arapskom vlasništvu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve više Arapa u BiH- U ovoj godini na desetine agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja osnovane su u BiH, uglavnom u Sarajevu sa sjedištem na Ilidži.

Ukoliko prelistate Službene novine Federacije BiH naći ćete u svakom po nekoliko rješenja Općinskog suda u Sarajevu kojima se osnivaju agencije za nekretnine čiji su vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta ili Saudijske Arabije, a čiji je početini kapital u osnovi 1.000 KM do 2.000.

Adrese firmi koje su tek osnovane ili čija se vlasnička struktura promijenila nalaze se uglavnom na Ilidži. Tako se u posljednjem broju Službenog lista FBiH može pronaći informacija o preseljenju jedne agencije iz Općine Centar na Ilidžu što nije rijedak slučaj.

Također, informacije nerijetko govore i o promjeni vlasničkog udjela. Pa tako prvi osnivač firme čiji je početni kapital 1.000 KM u firmu uvodi drugog suvlasnika kojem je 30 ili 40 posto firme prodao za 300 ili 400 KM.

Sve ovo zainteresiralo je domaće institucije na državnom nivou koje su provele akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupovine zemljišta u našoj zemlji, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je firmi registrovano u BiH, odnosno na terenu provjeriti koliko je fiktivnih firmi. Bilo je obuhvaćeno 108 firmi koje su ovdje registrovane i čiji su vlasnici stranci. Od tog broja 71 firma je u vlasništvu državljana Kuvajta, 13 Libije, 12 Ujedinjenih Arpaskih Emirata, 10 Sirije 10 i dva iz Katara.

“I našli smo da ima puno, puno fiktivnih firmi, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka, a da su ovlastili naše državljane koji mogu u ime njihove firme kupovati nekretnine u BiH. Pošto smo provjeravali koji je to osnivački kapital za strane firme strane koje su se registrovale ovdje, to je u 99 posto slučajeva osnivački kapital 2.000 KM”, kazao je ranije za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

U cijeli slučaj uključena je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Poreska uprava i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Turistički ili s namjerom kupovine zemljišta, investicije iz arapskih zemalja čine su četiri posto ukupnih u BiH. Do decembra 2014. godine u BiH je iz ovih zemalja uloženo 428 miliona maraka.
Zemlje Zaljeva još uvijek se ne svrstavaju među top 12 investitora u BiH. Razlog za to može biti i činjenica da te zemlje investiraju preko trećih kompanija koje nisu registrovano u domicilnim državama.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, od januara do juna ove godine, iz BiH je izvezeno 1.239.770 KM robe u Kuvajt dok je uvoz iz te zemlje iznosio 138.686 KM.
Izvoz u Ujedinjen Arpaske Emirate iznosio je 12.190.529 KM dok je uvoz iznosio 6.352.739 KM. U Saudijsku Arabriju izvezli so robu vrijednu 27.900.461 KM, a uvezli 879.940 KM.

U dolasku arapskih državljana mnogi su vidjeli priliku. Vlasnici nekretnina kažu da danas dulum zemljišta mogu prodati za 35.000 KM. Druge je, građane Sarajeva naprimjer, onemogućila da kupe nekretninu, čak i one dubljeg džepa.

U 2010. godini u glavnom gradu BiH registrovano je 1.000 turista iz šest arapskih zemalja bogatih naftom, ranije je objavio ugledni The Economist. Pet godina kasnije, u prvih deset mjeseci, više od 19.000 Kuvajćana i Saudijaca je stiglo u Sarajevo. (N1/SB)

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno