Info

Smanjenje broja vojnika Oružanih snaga BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Smanjenje broja vojnika Oružanih snaga BiH – Srpski član Predsjedništa BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da će do kraja novembra biti usvojen dokument “Pregled odbrane BiH”, kojim je predviđeno smanjenje broja vojnika Oružanih snaga BiH sa 10.000 na 9.200, kao i broja vojnih lokacija sa 63 na 57 perspektivnih.
“Dokument predviđa da broj skladišta bude `4 plus 2`, umjesto sadašnjih `4 plus 1`, što znači četiri u Federaciji BiH, a dva u Republici Srpskoj, zbog pravilne preraspodjele”, rekao je Ivanić novinarima prilikom posjete Kasarni “Bilećki borci” u Bileći.
On je istakao da Predsjedništvu ostaje obaveza da pokuša da napravi programe modernizacije vojske i da će na tome raditi.
Ivanić je istakao da će kasarna u Bileći ostati u sastavu Oružanih snaga BiH i da se tu ništa neće mijenjati, te naglasio da je ovdašnja vojska uvijek na usluzi lokalnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda i svih drugih vidova pomoći.
Ivanić je napomenuo da Oružane snage imaju veliku odgovornost za stvari na koje ne mogu da utiču.
“Postoji sukob oko toga ko prodaje višak oružja ili vojne opreme i šta sa tim uraditi. Ključnu odgovornost za rješavanje neperspektivnih lokacija i viška oružja snose političari, zbog toga što se ne dogovaraju”, kaže Ivanić i dodaje da bi jedni da prodaju, drugi bi da bude uništeno, a treći da bude donirano.
On je naveo da postoji veliki broj ubojitih sredstava kojih bi se trebalo riješiti, napominjući da do kraja godine očekuje dokument koji će definisati šta od toga treba da bude prodato jer je, kako kaže, pitanje prodaje predmet velikih priča i ilegalnih aktivnosti.
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč izrazio je zadovoljstvo zainteresovanošću Predsjedništva BiH za njihov rad, sa ciljem da budu organizovanija i opremljenija vojska.
On smatra da moraju biti izvršene određene promjene da bi Oružane snage bile efikasnije i napominje da bi dio novca koji će ostati nakon smanjenja broja vojnika, biti utrošen za modernizaciju opreme.
Jeleč je napomenuo da će izradom dokumenta biti jasno koji broj lokacija bi trebalo smanjiti i istakao da će ona vježbališta i poligoni koji nisu potrebni, biti ugašeni.
“Materijalna sredstva koja imamo vratićemo entitetima kao njihovo vlasništvo, dok će dio ubojitih sredstava biti delaboriran, a viškovi prodati”, kaže Jeleč.
On tvrdi da su sva skladišta u BiH otvorena i da se vrši pregled “komad po komad”.
“Činimo sve i da vojnici koji čuvaju skladišta, ali i građani, budu u potpunosti zaštićeni”, rekao je Jeleč i napomenuo da će i magacin na Dužima kod Trebinja biti u budućnosti prazan, odnosno da ovo skladiše neće biti perspektivno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno