Sudske klupe

SIPA: pretres u Orahovici, oružje i eksploziv u kući bjegunca Mehmeda Tutmića

Talić i Tutmić
Talić i Tutmić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SIPA: pretres u Orahovici, oružje i eksploziv u kući bjegunca Mehmeda Tutmića  – Tužilaštvo BiH i SIPA konačno su shvatili koliko je opasno što je bivši pripadnik ISIL-a Mehmed Tutmić u bjekstvu.

U petak je izvršen pretres njegove kuće u selu Orahovica (općina Zenica). Kako saznaje Žurnal, pronađeno je 2 kg plastičnog eksploziva, sporogoreći štapin, automatska puška, 1000 metaka i jedan ručni raketni bacač – RPG !?

Može se samo pretpostaviti koliko i kakvog oružja Tutmić još ima skrivenog u šumi. Ono što je sigurno, jeste da je naoružan automatskim oružjem,” kaže za Žurnal izvor iz policije uključen u potragu za Tutmićem.

Negirao zakone BiH 

Tutmić je, podsjetimo, zajedno sa još 11 osoba optužen zbog podrške terorizmu i pripadnost paravojnim formacijama. Nakon što se od oktobra prošle godine nije odazivao sudskim pozivima, njegov predmet je izdvojen. Raspisana je potjernica, no niko se nije ozbiljnije upuštao u potragu.

U vremenu prije odlaska u Siriju, gdje je proveo 13 mjeseci, Mehmed Tutmić je prema obavještajnim podacima, posjećivao područje Gornje Maoče, gdje je negirao zakone BiH, a inače je okarakterisan kao osoba agresivnog ponašanja. Žurnal je već pisao kako postoje službene zabilješke u kojima svjedoci navode kako je Mehmed Tutmić poručio da se živ neće predati!

Tutmić nije sam 

Prema policijskim izvorima Žurnala, Tutmiću se u bjekstvu pridružio i Latif Talić, svojevremeno nastanjen u Zenici. Talić je na sirijskom ratištu boravio tokom jula i avgusta 2013 godine. Nekoliko mjeseci prije nego što će krenuti put Sirije, Talić je hapšen zbog nelegalnog posjedovanja automatske puške iz koje je pucao na dvije osobe u zeničkom naselju Tetovo. Talić je bio privođen i u sklopu svojevremene policijske akcije Damask.

Potraga za odbjeglim optuženikom odnosno bivšim pripadnicima ISIL-a je u nadležnosti SIPA-e. Intezivirana je tek nakon pretresa Tutmićeve kuće i pronađenog oružja i eksplozivnih sredstava.

(A.Gutić/zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno