Politika

Seđida Beganović-Isaković (SBB Zenica): Moglo se i moralo uraditi više

Seđida Beganović-Isaković (SBB Zenica)
Seđida Beganović-Isaković (SBB Zenica)
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Seđida Beganović-Isaković (SBB Zenica): Moglo se i moralo uraditi više  – Seđida Beganović-Isaković, u politiku je ušla nakon višegodišnjeg rada u medijima. Htjela je dati svoj doprinos i pokušati promjeniti  stvari u Zenici na bolje. Članica je Saveza za bolju budućnost  Bosne i Hercegovine SBB i kandidatkinja za vijećnicu na predstojećim lokalnim izborima u Zenici. Sa njom smo razgovarali o problemima koji muče građane zenice, te kako iste riješiti.

Od kada ste u politici i zašto upravo SBB?

Radeći dugo vremena kao novinar, mogu kazati da sam uvijek bila u ili oko politike, pratila dešavanja kako na lokalnom tako i državnom nivou. Posamtrajući ko je sve u politici i na koji način se radi, te animiranjem međunarodnih organizacija da se žene uključe u politiku, odlučila sam da i sama dam doprinos i dignem svoj glas. Pojavom nove ideje, SBB , koji je jasno definirao ciljeve  za ekonomski razvoj i  pravdu, uključila sam se od početka. Na lokalnim izborima 2012, iako je SDA bila “nepobjediva” sila, od 5 pet vijećnika SBB, ja sam bila jedina žena moje stranke koja je izabrana u Vijeće. Tokom mandata, i s stajališta opozicije i ovo kratko vrijeme koalicije, bila sam jasna i glasna da podržimo pozitivne stvari u Zenici, ali i kritikujemo one s kojima se nismo slagali, posebno kada je riječ o nametima građana Zenice.

Koji problem najviše muče Zeničane i koliko aktuelna vlast radi na njihovom rješavanju?

Kada je riječ o lokalnom nivou najveći problem je zagađenje. Veliki broj oboljelih od malignih bolesti direktna su posljedica okruženja u kojim živimo. Mora se vršiti pritisak za ugradnju filtera. Rješenje je po meni jednostavno , samo primjeniti načine kako su to uradili u drugim gradovima, naprimjer u Kaknju s Cementarom. Ukoliko postoji odlučnost to se može riješiti.

Sljedeći očigledan problem su psi lutalice, koji osim ružne slike, po meni predstavljaju i bezbjednosni problem svih građana. To je i udar na budžet Grada jer  građani imaju velika potraživanja po osnovu tužbi. Ipak najveći problem i u Zenici , je preko 22.000 nezaposlenih u Gradu Zenica i jako loše ekonomsko-socijalno stanje gađana.

Šta smatrate da se treba poduzeti kako bi se isti rješili?

Na pozicije koje odlučuju, postaviti sposobne, a ne podobne koji će energičnije i odlučnije donosti odluke za bolje svih građana. Treba pozdraviti pozitivne stvari, ali smatram da da se moglo i moralo učiniti više. Lokalna vlast ima načina da to uradi, od projekata samozapošljavnja, apliciranja na fondove Evropske Unije, ulaganje u razvoj poljoprivrede.

I dvije godine nakon poplava koje su zadesile ovu opštinu malo se učinilo za Topčić Polje i okolna mjesta, a pričalo se i o zloupotrebljavama pomoći koja je pristizala iz cijelog svijeta. Vaš komentar?

Do mene kao vijećnice  od mještana s terena dolaze informacije od građana za nepoštenu dodjelu donacija. Zalažem se uvijek za pošten rad svih, ali isto tako kao legalista, tražim od svih da se uključe u provjeru i poduzimanje svih mjera da se pravda istraje na vidjelo.

Nedavno je prihvaćena aplikacije BiH za ulazak u Evropsku Uniju. Čekaju li nas bolji dani….

Iskreno vjerujem da postoje, ali  bojim se jedne realnosti, da to ne bude otvorena karta za još veći odlazak iz BIH. Svi subjekti moraju raditi da BIH bude dio Evrope, da primjenimo pozitivne primjere evropskih zemalja i ispravimo greške.  Moramo ići naprijed,  svi zajedno. Konačno je vrijeme da napaćeni narod BiH dobije zasluženu bolju budućnost.

Biografija

Seđida Beganović-Isaković je diplomirana pravnica i magistar menadžmenta. Radila je kao novinar i urednik na radiju, novinar  u Dnevnom avazu i marketing menadžer. Trenutno je nezaposlena. Inicijator je i realizator brojnih kulturnih i humanitarnih akcija, te dobitnica velikog broja zahvalnica. U SBB je od 2009, PR Kantonalnog  i član Gradskog odbora. Trenutno je  i predsjednica Kluba vijećnika SBB BiH u Gradskom vijeću Zenica. Udata i majka jednog djeteta.

Razgovarala: Tatjana Čalić/Buka



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno