Info

Savjeti BIHAMK-a za održavanje vozila na velikim hladnoćama

Savjeti BIHAMK-a za održavanje vozila na velikim hladnoćama
Savjeti BIHAMK-a za održavanje vozila na velikim hladnoćama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savjeti BIHAMK-a za održavanje vozila na velikim hladnoćama- Val ekstremno niskih temperatura i dalje je aktuelan u Bosni i Hercegovini. Naša ekipa istražila je kako hladnoće utječu na rad automobila, te kako vozači mogu spriječiti eventualne kvarove.

Ekstremne hladnoće koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu stvaraju probleme građanima prilikom paljenja automobila. Dežurne ekipe BIHAMK-a rade neprestano, punim kapacitetom.

“Kod sistema paljenja, najčešći uzrok je istrošenost akumulatora. Uzrok može biti i samo vozilo, ako je neki potrošač aktivan. Kod dizelskih motora, problem može nastati ako su grijači koji zagrijavaju cilindre motora pri kraju, i ne proizvode adekvatnu temperaturu u cilindru. Kod benzinskih motora problem mogu uzrokovati svjećice za paljenje”, kazao je Almir Cero, trening centar BIHAMK-a.

Ovaj problem najviše pogađa taksi vozače, koji se svakodnevno bore sa niskim temperaturama.

“Imao sam problema prilikom paljenja tokom hladnoća, s obzirom na to da mi je bila malo slabija baterija. Morao sam kupiti novu i sad sam zadovoljan. Ostalih problema nemam jer je gorivo koje sipam dobro i nisam imao problema s hlađenjem. Najbitnije od svega su dobar akumulator i čisto gorivo. Aditive i ostala sredstva u gorivu ne koristim. Auto mora biti ispravno i to je to”, otkrio je Mirsad Pobrić, taksista.

Iz BIHAMK-a kažu kako građani trebaju djelovati preventivno, te spriječiti eventualne kvarove uzrokovane hladnoćom.

“Vrlo bitno je redovno održavanje automobila, kojim se u mnogome može smanjiti broj kvarova tokom godine. Treba raditi redovan servis vozila, provjeravati tečnosti poput rashladne tečnosti motora, tečnosti za stakla, ulje za kočnice, motorno ulje i slično. Pored toga, redovno provjeravati startnu bateriju, odnosno akumulator”, naglasio je Cero.

Stručnjaci poručuju: ukoliko ste u mogućnosti, automobil tokom noći ostavljajte u zatvorenom prostoru. Ukoliko ipak niste, najbolje je da vozilo palite sva tri sata, kako biste održali njegovu stalnu temperaturu.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno