Zenica

ŠAPA Zenica – Od koga MUP ZDK „štiti“ napuštene pse Zenice?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŠAPA Zenica – Od koga MUP ZDK „štiti“ napuštene pse Zenice? – Zadnjih dana svjedočimo stvaranju atmosfere straha i pokušajima zastrašivanja građana i članova Udruženja ŠAPA Zenica od strane pripadnika MUPa ZDK, a koji se tiču pokušaja onemogućavanja zbrinjavanja napuštenih životinja.

Samo jedan od primjera desio se u večernjim satima 19 januara 2017. na lokalitetu taxi štanda autobuske stanice u akciji spašavanja bolesnog napuštenog psa sa ulice, a po dojavi građana, članovi Udruženja su legitimisani od strane uniformisanih lica pripadnika MUPa ZDK, uz izjavu da nemaju pravo da pokupe psa sa ulice.

Ne postoji apsolutno nikakav zakonski osnov koji može stajati iza ovakve izjave pripadnika uniformisane policije i kojim se može zabraniti kako običnom građaninu tako dakako kredibilnom udruženju za spašavanje i zaštitu životinja da životinji pomogne, da je skloni sa ulice i liječi, da napuštenu životinju udomi.  Ovakvim izjavama se unosi smutnja među građanstvo, prekoračuju ovlasti i zastrašuju ljudi koji pomažu napuštenim životinjama godinama.

Pitamo MUP ZDK
– Gdje ste bili osam punih godina da legitimišete sve one koji su ovaj grad punili psima, izbačenih iz svojih stanova i avlija i stvarali problem gradu, građanima i životinjama?!
– Gdje ste bili dok izvjesni Zenici poznati prestupnici sa balkona stambenih objekata pucaju po psima, ugrožavajući opću sigurnost svih nas, slučaj prijavljen od strane člana Udruženja
– Gdje ste bili dok se napuštene životinje avgustu 2016. truju po Babinoj Rijeci i Lukovom Polju, a mrtva tijela ubijenih životinja leže po gradskom grmlju i livadama?!, slučaj počinjenja krivičnih dijela prijavljen od strane ovog Udruženja.
– Gdje ste bili dok u ljeto 2015. gradom ordinirao famozni bijeli kombi, skupljao i ubijao pse, na samo 50 metara od PU Centar, i na samo 50 m od PS Crkvice vatrenim oružjem, pa dalje po gradu a Kamenolom i obale Babine rijeke se punile leševima?!, slučaj počinjenja krivičnih dijela prijavljen od ovog Udruženja koje je pomoglo u raskrinkavanju počinilaca…

Udruženje ŠAPA Zenica djeluje u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine koji reguliraju rad ne vladinih organizacija.  Udruženje ŠAPA Zenica ima Statutom definisane ciljeve i djelatnosti.  Udruženje ŠAPA ima pravo zbrinjavati napuštene životinje dakle pomoći, spašavati, ukazivati veterinarsku zaštitu u suradnji sa veterinarskim stanicama i klinikama, prevoziti, sklanjati, udomljavati napuštene životinje, provoditi besplatne projekte sterilizacija i kastracija u suradnji sa veterinarskim stanicama, educirati, informirati, surađivati itd što i čini na očigled cijele zajednice od 2009. godine i što će nastaviti da čini u buduće.

Udruženje ŠAPA Zenica je osam godina jedina instanca kojoj se građani i ne samo građani no često zvanične institucije i pripadnici MUPa ZDK, a po dojavama građana, obraćaju za pomoć napuštenim, povređenim životinjama, za pomoć u sklanjanju, udomljavanju i sterilizaciji.

Pokušaji zastrašivanja i ometanja ovog Udruženja da vrši svoju ulogu su ozbiljni presedani.  Pitamo MUP ZDK kome mi da se obratimo za zaštitu prava i zaštitu neometanog rada i djelovanja?!

S obzirom na stopu napuštanja životinja i zavidan kapacitet provedbe preventivnih mijera razloga za strah nema, novoosnovano Sklonište za životinje će imati djelatnost i narednih 50 godina, a svaka pomoć nevladinog sektora, civilnog društva bi trebala biti široko prihvaćena, a ne onemogućena.  Nad spašavanjem životinja niko nema ekskluzivna prava niti iko građanima ovog grada može zabraniti da nahrane napuštenu životinju, da joj pruže skrb i zaštitu ili da je udome. Takve aktivnosti odgovorno društvo ohrabruje a ne sprečava šireći atmosferu straha i prizivajući povrat nekih davnih mračnjačkih vremena.

ŠAPA Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno