Zenica

Saopštenje sa Skupštine ZDK

Saopštenje sa Skupštine ZDK
Saopštenje sa Skupštine ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje sa Skupštine ZDK- Dana 28.04.2016. godine Skupština Zeničko-dobojskog kantona u svom sedmom sazivu je održala 27. sjednicu na kojoj je razmatrano sedam tačaka dnevnog reda.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je tom prilikom razmatrala i prihvatila Inicijativu Općinskog vijeća Visoko za izmjenu Plana razvoja djelatnosti srednjeg obrazovanja i odgoja, uz obavezu podnosioca navedene inicijative da prethodno ispuni sve propisane uslove, navedene u Mišljenju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim Zaključkom, a koji sada postaje i sastavni dio Zaključka koji je prihvaćen na Skupštini Kantona. Skupština je potom prihvatila i Izvještaj o realizaciji obaveza iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH za period 2011-2015. godina.

Nakon ovoga, na sjednici Skupštine razmatrana je i prihvaćena Informacija o stanju bezbjednosti za 2015. godinu u Zeničko-dobojskom kantonu. Poslanici su zajednički podržali dalje kadrovsko i materijalno jačanje policije. U raspravi je ukazano i na neke negativne trendove, koji se prije svega odnose na povećan broj djela čiji su izvršioci maloljetnici, ali i porast broja saobraćajnih nesreća, sa akcentom ka djelovanju na smanjenje ovih pojava. Prilikom razmatranja Informacije o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona, koju je Skupština prihvatila, ukazano je na značaj i potrebu povećanja broja zaposlenih, te zajedničko djelovanje svih nivoa i oblika vlasti u pravcu povećanja broja zaposlenih.
Poslanici su naglasili, da se i njhov rad na neki način treba mjeriti i vrednovati sa uporednim pokazateljima ukupnog broja zaposlenih na početku i na kraju njihovog mandata. Resorni ministar je istakao da se stanje popravlja i da se nada nastavku pozitivnog trenda, a direktor kantonalne Službe za zapošljavanje, je naglasio da se u prva 3 mjeseca ove godine bilježi manji broj nezaposlenih, što je prema njegovim riječima većim dijelom rezultat stvarnog zapošljavanja.

Na koncu zajedanja 27. sjednice poslanici su razmatrali i jednu inicijativu i jedno pitanje poslanika Hasana Handžića na koje poslanik nije dobio odgovor u roku propisanom Poslovnikom Skupštine ZDK, što predstavlja prvi slučaj u dosadašnjem radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona da se neka inicijativa odnosno pitanje poslanika na koje poslanik nije dobio odgovor u propisanom roku, uvrsti na dnevni red sjednice Skupštine.
Nakon obimnije rasprave i diskusije, u toku koje je istaknuta potreba poštivanja digniteta poslanika Skupštine, Skupština je donijela i zaključke kojima se traži od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da u roku od 60 dana, dostavi u Skupštinu Kantona Informaciju o provođenju mjera štednje, sa posebnim osvrtom na implementaciju odredbe o ograničenju plaća direktora na tri prosječne plaće Zeničko-dobojskog kantona. Skupština je zadužila Vladu Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona, da u roku od 15 dana, Skupštini Zeničko-dobojskog kantona dostave pismeni odgovor na poslaničko pitanje poslanika Hasana Handžića sa 16. sjednice Skupštine, održane 01.10.2015. godine na koji nije dobio odgovor u propisanim rokovima u vezi isplate pomoći privrednim subjektima koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama 2014. godine, sa navođenjem konkretnih razloga zbog kojih traženi odgovor nije blagovremeno dostavljen.

Stručna služba Skupštine ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno