Biznis

Riješen spor: bh. firme odblokirale proizvodnju VW koncerna i “golfova”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Riješen spor: bh. firme odblokirale proizvodnju VW koncerna i “golfova” – U sjedištu Volkswagena su već povrdili da su firme Car Trim i ES Guss najavile da će odmah nastaviti da isporučuju dijelove potrebne za sklapanje automobila. Krovni vlasnik ove dvije firme je Prevent, grupacija koja je u vlasništvu porodice Hastor iz Bosne i Hercegovine.

Do sporazuma je došlo na pregovorima u Wolfsburgu. Kako prenosi “Hannoversche Allgemeine Zeitung”, nakon 19 sati razgovora dvije strane su sklopile sporazum o dugoročnoj partnerskoj saradnji. Ovaj list se poziva na svoje izvore u delegacijama koje su pregovarale. Ipak, nema pouzdanih podataka o detaljima sporazuma.

Firme Car Trim i ES Guss su danima odbijale da isporučuju dijelove za automobile koncerna VW jer je ovaj odbio da im isplati obeštećenje zbog jednog raskinutog ugovora. One proizvode presvlake za sjedišta, te kućišta za mjenjače.

Ovakav spor između proizvođača autodijelova i jednog automobilskog koncerna do sada je nezapamćen u istoriji njemačke autoindustrije. Pozadina cijelog slučaja je još uvijek nejasna. Inače, zboh nestašice dijelova, VW je bio prisiljen da promijeni planove rada za skoro 28.000 svojih radnika u šest fabrika. Neke proizvodne trake su potpuno zaustavljene, recimo one u Wolfsburgu na kojima se sklapao Golf. Probleme je imala i fabrika u Emdenu u kojoj se sklapa Passat. Tamo je za 7500 radnika uvedeno skraćeno radno vrijeme.

U VW je bilo riječi i o tome da će se uvesti skraćeno radno vrijeme i u drugim pogonima, što bi opet bio trošak za njemačku državu jer bi ona morala da nadoknadi dio razlike u platama. Kako prenosi list “Bild” to bi državu koštalo ravno deset miliona eura – sedmično.

Sjedište Preventa za Njemačku koje se nalazi u blizini WolfsburgaIza liferanata koji su bili u sporu sa VW-om stoji firma Prevent

Upozorenja njemačke vlade firmama

Bio je to jedan od razloga zbog kojeg su i brojni političari, pogotovo oni u saveznoj zemlji Donja Saska, glasno kritikovali Volkswagen i tražili da što prije postigne sporazum sa liferantima. Njemačko Ministarstvo privrede je upućivalo sličan apel i upozoravalo da su u pitanju hiljade radnih mjesta. Ukazivalo se na “veliku odgovornost” i pozivalo da se “problemi riješe na konstruktivan način”. Mnogi su ukazivali na to da VW svjesno odugovlači sporazum računajući s tim da će država priskočiti u pomoć i platiti razliku u plati radnicima.

Naime, to je uobičajena praksa u slučaju kada neka firma uvede skraćeno radno vrijeme. Državi je u interesu da radnici ne dobijaju otkaz, pa je spremna da razliku u plati namiri iz fondova za pomoć nezaposlenima.

Prevent Group je najveći bh. privatni i izvoznik, sa svjetskim prometom od više od 700 miliona eura. Prevent zapošljava 6.500 ljudi na 15 lokacija u BiH.

U svijetu ima više od 13.000 zaposlenika u 36 mjesta, uključujući Hrvatsku, Austriju, Njemačku, Rumuniju, Rusiju, Sloveniju, Mađarsku, Brazil i Tursku.

“Borba za vlast između VW-a i dva važna dostavljača je završena”, piše “Handelsblatt” i dodaje da su VW i Prevent Group danas postigli dogovor o rješenju spora. Ovu informaciju je potvrdio i Volkswagen. “Dostavljači će uskoro početi sa isporukom dijelova. Pogođeni pogoni će u skladu s tim postepeno nastavljati proizvodnju. Trenutno nema nikakvih informacija o detaljima dogovora”, piše “Handelsblatt”. “Hannoversche Allgemeine Zeitung” također piše da je dogovor postignut i to nakon pregovora koji su trajali 19 sati.

„Dobrodošli u Sarajevo“, naslov je teksta u listu „Süddeutsche Zeitung“ u kojem Thomas Fromm i Klaus Ott pišu da „krah između VW-a i njegovih dostavljača nije od jučer“.

Süddeutsche Zeitung piše da se VW i Prevent već mjesecima spore u Brazilu. U toj zemlji je firma, koja je u vlasništvu Preventa, obustavila VW-u isporuku sjedišta za automobile. Posljedica toga je bila obustava proizvodnje i prinudni odmor za radnike. „Obje firme se već godinama spore i u Sarajevu. Radi se o isporuci sitnih dijelova i o relativno maloj sumi novca. Ali se radi i o pitanju saradnje dva partnera“, piše Süddeutsche Zeitung.

„Spor između dva veoma različita preduzeća traje odavno. Već u aprilu 2014. godine je Upravni odbor VW-a Sarajevo tadašnjem šefu VW-a Martinu Winterkornu poslao pismo u kojem upozorava na mogućnost zatvaranja i govori o ‘narušenim partnerskim odnosima’ te kritikuje: ‘Ne postoji trogodišnji ili petogodišnji plan za postrojenje firme i nema strategije za razvoj'”, piše pored ostalog Süddeutsche Zeitung.

„Volkswagen se spori sa najbogatijim Bosancem“, naslov je teksta u listu Stuttgarter Zeitung u kojem Thomas Roser piše: „Iako se osnivač i vlasnik kompanije Nijaz Hastor smatra najbogatijim i najuspješnijim preduzetnikom u Bosni i Hercegovini, biografija čovjeka koji je dobio veliki broj nagrada i koji se ne želi eksponirati u javnosti može se samo djelimično rekonstruisati. Paradoksalna, ali istinita je jedna stvar: izgradnja njegove firme koja posluje u 15 država i na četiri kontinenta decenijama je bila usko vezana za VW i Wolfsburg“.

Pažnju novinara lista Freie Presse privukla je porodica Hastor koja se, kako kažu, ne želi isticati u javnosti: „Hastor ne traži pažnju politike. 65-godišnjak, vlasnik firme Prevent koja posluje širom Evrope i koja je obustavila isporuku dijelova Volkswagenu, radije djeluje daleko do očiju javnosti. O tajkunu i njegovoj porodici se čak malo zna i u Bosni i Hercegovini u kojoj slove za najbogatije građane koji su preko autodijelova, namještaja, odjeće i jahti zastupljeni u 15 zemalja. Prevent prema vlastitim podacima zapošljava oko 13.000 radnika. Od toga je polovina radnika u BiH“.

Sächsische Zeitung u tekstu pod naslovom „Izazivač VW-a dolazi sa Balkana“ piše da rijetko koja firma stoji iza svog imena kao što je trenutni VW izazivač. List također opširnije piše o Nijazu Hastoru i rastu njegove imperije, ali i navodi da Hastor ne želi da se ističe u javnosti. „Pažnja javnosti mu je samo potrebna kada se radi o njegovoj fondaciji koja podržava mlade talente kroz školovanje ili za njegov pogon u Srebrenici“, piše Sächsische Zeitung.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno