Naše

Reakcija Prosvete i SGV-a Zenica: podržavamo da se đakon izmjesti iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reakcija Prosvete i SGV-a Zenica: podržavamo da se đakon izmjesti iz Zenice – Povodom objava na društvenim mrežama đakona Rajak Vladimira iz Zenice SGV-Pokret za ravnopravnost ZDK-a i SPKD“ Prosvjeta“ Zenica reaguju sa sljedećim   SAOPŠTENJEM

Objave đakona Rajak Vladimira smatramo potpuno neprimjerenim, neprihvatljivim i uvredljivim za građane „ hrvatske, bošnjačke i albanske“ nacionalnosti.

Nota đakona Rajaka u objavi krajnje je uvredljiva i provokativna i SGV-Pokret za ravnopravnost ZDK-a i SPKD“Prosvjeta“ je odbacuju i osuđuju neodgovoran postupak đakona Rajaka.

Smatramo da našim poštovanim sugrađanima u Zenici moramo još jednom izražavajući žaljenje zbog ovakvog ekscesa u vremenu kada nam je najmanje bio potreban, a najviše štetan da su i SGV-Pokret za ravnopravnost i SPKD „ Prosvjeta“ u Zenici uvijek afirmisali vrijednosti suživota, međuvjerske tolerancije i duh multikulture.

Takođe ističemo i značaj uloge Srpske pravoslavne crkve u Zenici koja je vjekovno sastavni dio tradicije ovog grada i očuvanja multireligijskog karaktera života.

Nismo za to da neko ko je tek došao ovdje za kratko vrijeme pokuša narušiti sve što je građeno, a naročito pomirenje i povjerenje među građanima različitih nacionalnih pripadnosti i nećemo  dozvoliti da to iko uruši u ime svih vrijednosti za koje smo se zalagali i za koje se zalažemo. Uostalom u najtežim godinama rata i najvećih iskušenja održali smo tradiciju obilježavanja Božića i Vaskrsa u ovom gradu.

Nadamo se da to građani Zenice prepoznaju i da smo svi podržavali duh zajedništva.

Takođe cijenimo da bi bilo koja reakcija neprimjerenog karaktera, a kao odgovor na objavu đakona Rajaka bila samo od štete i duboko smo uvjereni da se to neće dogoditi.

SGV-Pokret za ravnopravnost ZDK i Srpsko kulturno društvo“ Prosvjeta“ Zenica podržavaju reakcije Mitropolije Dabrobosanske koja se ograđuje od objave đakona Rajaka i namjeru da se đakon Rajak Vladimir izmjesti sa službom iz Zenice.

Uostalom mora se istaći da je Pravoslavna crkva funkcionisala i u predratnim godinama, u ratu i poslijeratnim godinama i da su joj predano služili ugledni vjerski predvodnici kao što su bili:prota Dušan Aranđelović,otac Milojko Topalović i pokojni protojerej Miroslav Drinčić koji je službovao u godinama rata. Danas predano i pošteno ovoj crkvi služi otac Marko Maleš koji je stekao povjerenje i građana pravoslavne ispovjesti, ali i kod građana drugih vjeroispovjesti prije svega kroz svoju ulogu u Odboru za međureligijsku saradnju u Zenici čiji je sada predsjedavajući.

Smatramo potrebnim da Mitropolija ubuduće posveti veću pažnju odabiru  kadrova koji će biti raspoređivani u Pravoslavne crkve, a  naročito one koji se nalaze u većim gradskim centrima kao što je Zenica.

Zenica, 13.07.2016.godine

Predsjednik SPKD“ Prosvjeta“ Zenica                    Predsjednik SGV-Pokret za ravnopravnost  ZDK-a

Miro Janjušić                                                                 Sretko Radišić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno