Kultura

Raspored: Počinje ”dokuMfest” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počinje ”dokuMfest” u Zenici – Šestodnevni međunarodni ”dokuMfest”, prvi festival dokumentarnog muzičkog filma u BiH, u ponedjeljak 29. avgusta otvaraju tuzlanski filmovi ”Rock ‘n’ War” i ”Soul Train” te ostvarenja sarajevskog autorskog dvojca Kubura-Hadžiabdić ”Mostar Rock School” i ”Lijeva strana života”

Za prvo izdanje zeničkog ”dokuMfesta” prijavljeno je više od 40 filmova iz zemalja regiona, a za takmičarsku selekciju izabrana su 24 naslova.

Među njima je čak 11 iz bh. produkcije i posebno je zanimljivo da su žanrovski svi različiti, od rocka, kantautorskog popa, bluesa i hip hopa do sevdaha i jazza. Tako će pažnju publike vjerovatno privući filmovi ”Izgubljeno dugme” (o tragičnoj sudbini bubnjara Ipeta Ivandića), ”Rock ‘n’ War” (o tuzlanskoj sceni u ratnim godinama), ”Jadranka” (ispovijest nedavno preminule kantautorice Jadranke Stojaković), ”Tales From Forgotten City” (Mostar Sevdah Reunion), ”Soul Train” (originalni projekt FM Jam ekipe), ”Penzioneri ponovo praše” (neobična priča o vremešnim muzičarima) ili mostarske priče ”Blues na Neretvi” i ”Mostar Rock School”.

Iz regionalne produkcije muzičkih dokumentaraca izdvajaju se ”Maske”, ”Limunovo drvo”, ”Priča o grupi Eva Braun” (iz Srbije), ”103, pismo za alternativnu kulturu”, ”Mizar – zvijezda nade”, ”Shutka Roma Rap” (iz Makedonije), ”Kdo = MI2” (Iz Slovenije), ”Posljednjih 100”, ”Pola stoljeća diska” (iz Hrvatske) te hrvatsko-srpska koprodukcija ”Moj zanat” o Arsenu Dediću.

Nakon svih projekcija, koje traju od 29. 08. do 03. 09., trofej za najbolji film će dodijeliti žiri u sastavu Antonela Pehar Šimunović (redateljka i urednica dokumentarnog programa BHT1, predsjednica žirija), Haris Abdagić (lider grupe ”Balkaneros”, ispred muzičke struke kao član Amusa) i Damir Kukić (profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici). Zanimljivo je da festival ima i studentski žiri, koji će dodijeliti svoje posebne nagrade.

– Za nas, zeničke studente kulturologije, ovo nije samo velika čast, nego i jedinstvena prilika da ono o čemu učimo na fakultetu možemo iskazati kroz vrlo odgovorni zadatak analize i ocjenjivanja filmova. Prihvaćajući ovaj neobični izazov, ko zna, možda ćemo među kolegama potaknuti ambicije da se neki od njih i sami odvaže da snimaju filmove, – kaže Haris Badžić, član studentskog žirija ”dokuMfesta”.

Sve projekcije ”dokuMfesta” su besplatne i priređuju se u prostoru zeničke Klupske muzičko-teatarske scene ”Zona”. Pored filmova, program festivala čine i promocije knjiga ”Ex-Yu rock enciklopedija” Petra Janjatovića (ponedjeljak) i ”Brod u boci”, poetske zbirke Arsena Dedića (petak), te tribina o regionalnoj muzičkoj doku-produkciji, na kojoj će sudjelovati Sandra Rančić, umjetnička direktorica beogradskog ”Dok’n’Ritma” (subota).

– Nepunu godinu nakon što je grupa muzičkih entuzijasta osnovala udruženje ”Zona muzike”, u Zenici ovim festivalom već realiziramo drugi međunarodni projekat, – kaže Josip Dujmović, inicijator i producent ”dokuMfesta”. – Naš prvi cilj je da novim sadržajima doprinesemo unapređenju lokalne scene i, istovremeno, da se nametnemo na širem planu kao respektabilni sudionici u kulturi. Stalno slušamo da je u ovoj zemlji nužna veća ravnoteža između metropole i ostalih regionalnih centara i u ovoj priči to će sigurno potvrditi drugi ”dokuMfest”, na kojem ćemo, uvjeren sam, imati i prve zeničke dokumentarce, ali i radove iz drugih manjih sredina.

Dokumfest - takmicarski



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno