Info

RAK ukinuo nacionalni roming

RAK ukinuo nacionalni roming
RAK ukinuo nacionalni roming
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

RAK ukinuo nacionalni roming – Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH danas je, nakon provedenih javnih konsultacija, usvojio odluku kojom se ukida takozvani nacionalni roming, odnosno plaćanje dodatne naknade za uspostavljanje veze između korisnika različitih GSM operatera u BiH. U obrazloženju ove odluke navodi se da Agencija ocjenjuje da je, u cilju jačanja konkurencije na tržištu mobilne telefonije, potrebno obezbijediti podsticaj za operatere da unapređuju dostupnost i kvalitet vlastitih mreža.

“U slučaju sklopljenih sporazuma o zajedničkom korištenju mrežnih kapaciteta, operateri su dužni da obezbijede da sa stanovišta krajnjih korisnika nema razlike da li operater realizuje uslugu putem vlastite mreže ili putem iznajmljenih kapaciteta drugog operateora”, saopšteno je iz RAK-a. Savjet Agencije razmatrao je i prihvatio informaciju o realizaciji zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa cijenama mobilne telefonije, te podržalo set kratkoročnih mjera koje je Agencija izradila i dostavila dominantnim telekom operaterima.

Savjet je konstatovao da primjena kratkoročnih mjera ima za cilj poboljšanje uslova za krajnje korisnike, te je obavezao Agenciju da informiše Savjet o usaglašenim kratkoročnim mjerama, kao i o prijedlogu dugoročnih mjera.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno