Biznis

Pružimo Zeničanima šansu da zaplove svijetom IT-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pružimo Zeničanima šansu da zaplove svijetom IT-a – program edukacije u našem gradu – Mentor 2 – Program edukacije iz oblasti programiranja

U sklopu projekta MENTOR 2 (Modern Economy through New Technology-Oriented Research) koji je finansiran sredstvima EU fondova i kojeg ralizuje Zenička razvojna agencija ZEDA zajedno sa partnerima Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, organizujemo program edukacije iz oblasti programiranja. Jedan od ciljeva projekta MENTOR 2 je i poboljšanje poslovnog okruženja u Gradu Zenica i zapošljavanje mladih, tako da Agencija ZEDA kroz djelovanje razvojnog centra – Impulsni kreativni centar – u saradnji sa partnerima organizujeprogram edukacijekroz koji  će mlade i nezaposlene osobe steći znanja i vještine u oblati programiranja.Program edukacije čine 3 kursa iz različitih oblasti programiranja koje se danas primjenjuju u praksi. Oblastprogramiranjapredstavlja sektor IT-a koji bilježi najbrži rast, zbog toga na ovaj način mladim i nezaposlenim licima želimo pružiti priliku za sticanjem novih znanja i vještina, kao osnovu za samozapošljavanje i zapošljavanje.

Osnovne informacije o programu edukacije

Program edukacije koji će se realizovati u prostorijama Impulsnog kreativnog centra se sastoji od 3 pojedinačna kursa koji polaznicima pružaju znanje i vještine iz programskih jezika prvenstveno namjenjenih za izradu dinamičkih web sadržaja. Kroz navedene kurseve polaznici će biti upoznati sa osnovama programiranja, osnovnim alatima, petljama kao i rješavanjima problema koji mogu nastati prilikom pisanja kodova. Polaznici svakog kursa će biti upoznati sa teoretskim dijelom programskog jezika, dok će rad na prktičnoj primjeni biti koncipiran na rješavanju zadataka koje definiše sam predavač.Sadržaj navedenih kurseva, termini i osnovni zahtjevi svakog kursa pojedinačno će bit predstavljeni u narednom tekstu.

Kurs br.1        HTML/CSS

Polaznici se upoznaju sa osnovama HTML i CSS jezika, uče da kreiraju dokumenta za web i da pišu ispravan, čist i pristupačan kod. Kurs objašnjava kreiranje HTML stranica, pisanje i postavljanje tagova, unošenje teksta, slika, lista, linkova, tabela i drugih elemenata sadržaja stranica.

Sadržaj kursa:

  • Uvod u HTML5
  • Head, body, tagovi u HTML
  • Uvod u CSS
  • CSS3 osnove pisanja markup dokumenata
  • Bootstrap

 

Tehnički podaci u vezi kursa
Datum održavanja Časovi (45 min čas) Sedmice Cijena* Zahtjevi
07.11.-25.11.2016 12 3 20 KM Poznavanje osnovnog rada na računaru

 

*Vrijeme i dan održavanja kursa: utorak i četvrtak od 18:00-19:30

*Napomena: u skladu sa obavezama predavača i polaznika moguće je prilagoditi termine izvođenja kursa

Korist za polaznike: Po završetku kursa polaznici će imati znanja da dizajniraju i naprave web stranicu, te da vrše korekcije i editovanje samog HTML/CSS koda na već postojećoj web stranici.

Kurs br.2        PHP

PHP je jednostavan i istovremeno moćan Script programski jezik za izradu dinamičkog web sadržaja. Milioni web stranica na kojima se koristi PHP dokaz su njegove popularnosti i kapaciteta.

Sadržaj kursa:

  • Uvod u PHP
  • Osnove PHP-a
  • Nizovi
  • Funkcije u PHP-u
  • OOP u PHP-u
Tehnički podaci u vezi kursa
Datum održavanja Časovi (45 min čas) Sedmice Cijena* Zahtjevi
28.11.-27.01.2017 36 9 40 KM Poznavanje osnovnog rada na računaru

 

*Vrijeme i dan održavanja kursa: utorak i četvrtak od 18:00-19:30

*Napomena: u skladu sa obavezama predavača i polaznika moguće je prilagoditi termine izvođenja kursa

Koristi za polaznike: Po završetku programa polaznici će biti spremni samostalno da izrade sopstvene web aplikacije. Znanje PHP i programiranja i administracije je nešto što osigurava siguran napredak na polju internet programiranja uopšte.

Kurs br.3        LARAVEL 5.x

Laravel je PHP framework koji nesmanjenim intenzitetom dobija na popularnosti. Drugu godinu za redom je od strane sajta sitepoint.com proglašen zanajpopularniji PHP framework godine.

Sadržaj kursa:

Uvod u MVC patern

  • Instaliranje Laravel-a
  • Uvod u modele
  • Uvod u view-s, blade templating engine
  • Uvod u kontrolere
  • Routes
  • Izrada kompletne aplikacije (tipa blog-a)
Tehnički podaci u vezi kursa
Datum održavanja Časovi (45 min čas) Sedmice Cijena* Zahtjevi
30.01.-10.03.2017 24 6 30 KM Poželjno poznavanje PHP, HTML, MySQL ili CSS

*Vrijeme i dan održavanja kursa: utorak i četvrtak od 18:00-19:30

*Napomena: u skladu sa obavezama predavača i polaznika moguće je prilagoditi termine izvođenja kursa

Korist za polaznike:Na kraju kursa očekuje se da svaki polaznik nauči raditi sa Laravelom,  te da nauči napraviti običnu dinamičku stranicu sa promjenjljivim kontentom. Pored Laravela očekuje se da će svaki polaznik naučiti osnove o bazama podataka i rad sa upitima.

*Napomena: komercijalne cijene istih ili sličnih kurseva, u ponudi drugih organizacijia višestruko su veće. Obzirom da su ove aktivnosti realizuju u okviru projekta MENTOR 2 sufinansiranog od strane EU, polaznici plaćaju navedene cijene u tabelama, a ćime potvrđuju svoje prisustvo na kursevima.

Portofolio predavača

Polaznike kursa će obučavati gospodin Bakir Čičak, asistent na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta u Travniku, ujedno  vlasnik firme BaxDev s.d. Zenica koji posjeduje dugogodišnje iskustvo iz oblasti programiranja.

U nastavku ćemo navesti samo neke od projekata koje je realizovao gospodin Čičak i firma BaxDev:

  • ICA, internet cafe administrator,
  • LAPOS, POS sistem za mala i srednja preduzeća
  • EXPERSS, knjigovodstveno-računovodstveni sistem za srednja i velika preduzeća
  • VOZNI RED- DISPLAY, aplikacija rađena za BISS Tours
  • INSPEKCIJE, aplikacija za vođenje, praćenje i evidenciju inspekcijskih pregleda
  • PRIHODI OPĆINA U FBIH– web aplikacija za unos i praćenja prihoda u FBiH
  • PRIHODI OPĆINA U RS– web aplikacija za unos i praćenje prihoda u RS
  • GemaLOGICADMINISTRATOR, Solvera Lynx- aplikacija za praćenje i prikaz parametara mjerenja specijalizovanih uređaja u proizvodnim postrojenjima
  • TopSHOP EXCEL ADD IN– dodatak Microsoft Excel aplikaciju za reselere TopSHOP, Slovenija
  • TURISTIČKI OGLASNIK– web aplikacija za objavu turističkih ponuda-Slovenija
  • NET – web portal za online igre
  • COM– web site za prodaju virtual private servera
  • COM– web site za prodaju virtual private servera
  • COM– web site za prodaju online marketing
  • CITY CONNECTION– mobilna aplikacija za Android i iPhone
  • ba– Online aplikacija za booking avio karata

Svojim radom sa studentima na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta u Travniku , gospodin Čičak je već potvrdio svoje kompetencije kao osoba koja može svoje iskustvo i znanje prenijeti na sve naše polaznike, kako u teoretskom dijelu kurseva, tako i u okviru interaktivnog  rada na konkretnim projektima i zadacima  sa polaznicima kurseva.

Prednosti za polaznike programa edukacije

Nakon svakog od navedenih kurseva uslijedit će test znanja stečenog prisustvom na kursu kao osnova za pristupanje narednom kursu. Završenici sva tri kursa će nakon završetka trećeg kursa pristupiti finalnom testiranju koje će predstavljati problem nastao prilikom korištenja programiranja u praksi. Uspješnim polaganjem finalnog testiranja završenici programa edukacije će dobiti potvrdu da su uspješno završili program edukacije uz navođenje programskih jezika koji su sačinjavali navedeni program.

Tri završenika koja najbolje urade finalno testiranje prema ocjenama predavača, moći će mjesec dana besplatno koristiti usluge Impulsnog kreativnog centra gdje će dalje moći razvijati svoje sposobnosti i raditi u modernom okruženju.

Impulsni kreativni centar ce uspješne polaznike predstaviti putem socijalnih mreža kako bi svoje kolege i poslovne partnere upoznali sa radom završenika programa edukacije.

Za najboljeg polaznika koji uspješno završi cjelokupni program edukacije i za kojeg predavač procjeni da može znanje stečeno na kursevima odmah iskoristiti za praktičnu primjenu postoji mogućnost angažovanja u firmi BaxDEV na različitim projektima.

Napomena: Navedeni kursevi su predviđeni za maksimalno 20 polaznika (2 grupe po 10 polaznika).

Uplate za pohađanje kurseva vršiti na račun agencije ZEDA br. 1340100000194217 putem IK banke dd Zenica

Svrha: „Uplata za pohađenje kursa iz programiranja”. U cijene koje su naznačene za kurseve uračunat je i PDV.

Prijava na kurs programiranja: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScM_lR4jLx7qClZBMOMYroPAOLyPLAlZGsjOWfWXQbzOAUBlA/viewform

Prijava na uvodni seminar iz programiranja: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfAR3tTcppUiUxOCJzPcR-melL9MMH0KmfqC-9VsK5tmC2YpA/viewform



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno