Zenica

Promocija knjige: “Živci ništa ne govore”

VELIDA ZUKAN, ŽIVCI NIŠTA NE GOVORE
VELIDA ZUKAN, ŽIVCI NIŠTA NE GOVORE
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija knjige: “Živci ništa ne govore”- Velida Zukan, mlada pjesnikinja, rođena 8.7.1991. godine u Travniku, osnovnu i srednju školu završila u Vitezu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zenici, Odsjek za b/h/s jezik i književnost 2015. godine.

Književnu nagradu “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku pjesama dobila 2014. godine u Stocu. Zbirka pjesama Živci ništa ne govore” objavljena je 2015. godine u izdavačkoj kući “Dobra knjiga” u sklopu edicije Slovo Gorčina. Poeziju i književnu kritiku objavljiva u mnogima književnim časopisima koa što su zagrebački književni časopis „Poezija“.

Knjiga poezije “Živci ništa ne govore” naše mlade pjesnikinje Velide Zukan zapravo kazuje puno, ali sa malo riječi. Baš onako kako to poezija i zaslužuje. Zukan je neustrašiva pjesnikinja već u prvoj zbirci, njena poezija nije podložna patrijarhalnim matricama, nego se „zakon oca“ napada baš onim sredstvima koja bi služila njegovoj potvrdi: kanonskim molitvama. Njena poezija je savremena, u slobodnom stihu, očišćena od romantizma i patetike, nije iskidana ona lirska potka zbog koje u konačnici pišemo i čitamo poeziju. Povremeno hladna kao led, misaono oštra, precizna kao sablja i angažovana do kosti. Stičemo utisak da je s ciljem razapeta njena emocionalna nutrina, i podvrgnuta samosvjesnom raciju.
“Ideologija nam reže zrak.

Osjećam hladnoću.
Kasniš.
Vrata škripe,
Zubima stišćem molitvu,
Upućenu Nikome, spasavanju Nikoga.
(“Pljujem u pepeo”)

Ovo je poezija jezičkog minimalizma, za koju će neko reći da je poput rebusa, i da ju je potrebno rješavati sa nevelikom šansom da se dopre do konačnog rješenja. Ali, zato je ovo poezija estetskog maksimalizma i moglo bi se porediti sa poezijom Selima Arnauta.

Sagledavši cijelu knjigu čitaoca će dojmiti ova poezija kojom ova talentovana pjesnikinja širom otvara vrata visokosofisticiranog umjetničkog stvaranja i nagovještava nam buduću radost čitanja njene poezije. Iako piše “Bijelim mastilom” urezuje nam se duboko pod kožu.

Čin je velike hrabrosti pokazati najmračnije odaje svoga vlastitog boravišta. Zvuči kao veliko obećanje za budućnost pod našim književnim nebom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno